Skauti opravují Kaprálův mlýn

Ochoz - Jihomoravský kraj se bude moci už příští rok pochlubit největší skautskou základnou v republice. Na místě takzvaného Kaprálova mlýna nedaleko Ochozi u Brna už vyrostla hrubá stavba. Skauti mlýn získali v devadesátých letech od původních majitelů.

Starý mlýn v údolí Říčky už připomínají jenom hromady sutin na rozlehlé zahradě. Skauti chtějí stavení vzkřísit v jeho někdejší prvorepublikové podobě. Na hlavní budovu se vrátí i zrestaurované dřevěné okenice, které nechali vyrobit Kaprálovi, poslední předváleční majitelé mlýna. „Jsou tam i patrné i různé stopy z války, různé průstřely, střepiny… Takže to chceme, aby zůstalo nějakým způsobem zachováno,“ říká správce Kaprálova mlýna Jiří Pospíšil. 

Právě na zahradě někdejšího mlýna se odehrála jedna z posledních bitev druhé světové války, při které zemřelo na 200 vojáků. I tuto část historie mlýna chtějí skauti připomínat a chystají nové vydání knihy s názvem „Zítra bude líp“, jejíž autorkou je Zdena Kaprálová, manželka posledního majitele. 

Současná přestavba přijde na 52 milionů korun. Většinu nákladů pokryje evropská dotace. Přes pět milionů musí ale skauti zaplatit ze svého. Více než tři už mají, na zbytek vyhlásili veřejnou sbírku. Na nové základně si svůj podíl odpracují i samotní skauti. Už teď mají naplánované tři brigády na jaro příštího roku.

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod