Falešný vnuk obírá důchodce na Karvinsku

Karviná - Na Karvinsku začal řádit další falešný vnuk. Obvolává seniory, tvrdí, že je jejich vnuk a potřebuje půjčit peníze na auto. Okradení důchodci často přichází o všechno, co našetřili.

Jeden telefonát a celoživotní úspory jsou pryč. Falešnému vnukovi uvěřila i 79letá Emilie Kulová z Českého Těšína. Přišla o dvacet tisíc korun. „On mi volal, že by chtěl půjčit na auto. A před rokem se to stalo mé sestře, ona mu dala 80 tisíc,“ řekla. „Pachatel si své oběti pravděpodobně vybírá podle telefonního seznamu, podle jmen, která už dnes nejsou tak často používána a předpokládá, že se jedná o seniory,“ uvedla mluvčí Policie ČR Karviná Zlatuše Viačková. Podvodník obvolává seniory na Karvinsku už týden. Za den to podle policistů zkusí i čtyřikrát. Pokaždé mu to ale nevyjde. „Já jsem nenechala napálit. Můj vnuk by si nikdy neřekl o tolik peněz. Chtěl 50 tisíc,“ svěřila se Zita Musilová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podobných případů řeší policisti na Ostravsku a Karvinsku přes 200 ročně. Například předloni zatkli gang, který si takto přišel na více než 700 tisíc korun. Kromě falešných vnuků se podvodníci důchodcům snaží také namluvit, že jim přišli vrátit přeplatek za elektřinu nebo plyn. Vzápětí jim vykradou byt. Největší zodpovědnost podle policistů nesou příbuzní, kteří by nejstarší členy rodiny měli na podvodníky neustále upozorňovat.

Vydáno pod