Oslavy Silvestra byly na Ostravsku klidnější než na Olomoucku

Ostrava, Olomouc - Šedesát záchranářských posádek v pohotovosti, podnapilí mladiství, plné protialkoholní záchytné stanice. Tak vypadaly letošní oslavy Silvestra v Moravskoslezském kraji. Přesto se ale hasiči i policisté shodují, že oslavy byly letos výrazně klidnější, než v bouřlivých letech v minulosti. To však neplatí o kraji Olomouckém - tam proběhl poslední den roku ve srovnání s těmi předchozími daleko hektičtěji.

Moravskoslezští záchranáři museli v noci ze Silvestra na Nový rok vyjet asi ke sto osmdesáti případům. V sedmi případech pomáhali lidem, kteří se zranili při manipulaci se zábavní pyrotechnikou. „Ve třech desítkách případů jsme ošetřovali, když lidé uvedli, že byli napadeni, patnáct osob pro opilost,“ prozradil mluvčí záchranné služby MS kraje Lukáš Humpl. Policisté i hasiči ale shodně hlásí, že z jejich pohledu patřily oslavy příchodu nového roku k těm klidnějším. „Největší škoda byla krátce po silvestrovské půlnoci, kdy začala hořet střecha sportovní haly v Karviné,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru MS kraje Petr Kůdela. Na protialkoholní záchytné stanici v Karviné lékaři ošetřili dvanáct lidí, v Opavě jich bylo sedm a plná byla i ostravská záchytka. Napilno však měli i v porodnicích. Jako první v kraji přišla na svět Marie Ludmila, narodila se pět minut po jedné hodině ráno, v Městské nemocnici Ostrava. „Termín porodu byl až 25. ledna, takže nás malá všechny překvapila,“ svěřila se čerstvá maminka Ludmila Glogerová.

Reportáž Venduly Horníkové a Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Tragická dopravní nehoda, několik požárů nebo opilá mládež - plné ruce práce měli v porovnání s předchozími roky záchranáři v Olomouckém kraji. Například hasiči vyjeli o víkendu do terénu více než třicetkrát. Na Nový rok ráno je zaměstnal požár galvanovny v Postřelmově na Šumpersku. Hrozil tady únik nebezpečného kyanovodíku. Hasiči proto zasahovali v protichemických oblecích a s dýchací technikou. K úniku kyanovodíku nakonec nedošlo. Do terénu ale hasiči museli i na Silvestra. Zasahovali například u tragické dopravní nehody. „Došlo ke zranění dvou osob. Bohužel jedna osoba svým zraněním na místě podlehla,“ uvedl mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Sedmdesátiletý řidič šel za vozidlo dát výstražný trojúhelník a v té době ho srazila sedmadvacetiletá řidička.

Zhruba osmdesátkrát museli vyjet také zdravotničtí záchranáři. „Typickým úkazem silvestrovské noci bylo pět nezletilců pod vlivem alkoholu, kteří skončili v nemocnicích,“ řekl náměstek ředitele ZZS Olomouckého kraje Jan Weinberg. Zdravotníci navíc ošetřili několik drobných úrazů od zábavní pyrotechniky.