Za týrání bezdomovce jdou dva mladíci za mříže

Brno - K třem a pěti letům vězení odsoudil Městký soud v Brně osmnáctiletého Ivana Vavreka a dvaadvacetiletého Marjana Biliče za týrání sedmasedmdesátiletého seniora Jána Želonky. Oba mladíci muže žijícího jako bezdomovec v zahradní chatce napadli, aby od něj vymohli jeho měsíční důchod ve výši 6000 korun. Oba pachatelé musí také napadenému muži nahradit způsobenou škodu.

Senior, který se stal obětí týrání a vydírání pachatelů, žil sám v zahradní chatce v Brně. Pachatelé ho tam přišli vydírat s tím, že bouda je jejich, a chtěli po seniorovi peníze. Bili ho dřevěnými tyčemi a vyhrožovali mu, že mu zapálí oči. Nasypali mu pepř do pusy a ten ho nutili jíst, pak našli v boudě olej a lili mu ho do úst. V chatce mu rozházeli všechny věci, sebrali mu doklady a nenechali ho ani jít na záchod. Nakonec mu ještě vypálili do kůže rozžhavenou lžičkou cejch. 

Ján Želonka popisuje napadení (zdroj: ČT24)

To vše mělo za cíl, aby si šel vyzvednout důchod, který jim měl odevzdat. Senior patří do skupiny sociálně vyloučených, proto si chodí pravidelně pro šek na důchod na sociální odbor brněnského magistrátu. Tamní úředníci si při jeho návštěvě všimli jeho zbědovaného stavu a až panického strachu. 

Zjistili tak, že je vydírán, a přivolali policii. Hlídka pak přímo před budovou úřadu zatkla podezřelou dvojici, která na bezdomovce čekala. „Byl velice rozrušený, plakal, třásl se, na hlavě měl podlitiny a odřeniny. Vyhrožovali mu svázáním a hozením do přehrady,“ uvedl před soudem kurátor Ondřej Baláš.

Na dopadení pachatelů se podíleli sociální pracovníci (zdroj: ČT24)

Obvinění se u soudu k týrání seniora přiznali a omluvili se, státní zástupce přesto navrhl oběma obviněným trest v horní polovině sazby ve věznici s ostrahou. Bilič, který o sobě tvrdí, že se týrání aktivně neúčastnil, má přitom za sebou ve svých 22 letech už 7 soudních stíhání za majetkové delikty a několikrát i za maření úředního rozhodnutí. Podle soudu nerespektuje pravidla ani uložené tresty.

Lidé bez domova se stávají často obětmi trestných činů

Prosinec 2011 – osmačtyřicetiletého bezdomovce v prostoru bývalých uhelných skladů v Brně napadl další bezdomovec. Devětadvacetiletého silně opilého útočníka  policie našla a zadržele hned na místě. Důvodem útoku byly spory mezi oběma bezdomovci, oběť nepřežila vážná zranění na hlavě, krku a hrudníku. Obviněný útočník je ve vazbě.

Říjen 2011 - Policie zadržela dva mladíky, kteří v sobotu nad ránem zapálili stany, v nichž na okraji Blanska přespávali bezdomovci. Dva muži a žena středního věku jsou popáleni po těle i v obličeji. Přístřešky v lese nedaleko blanenského sídliště Písečná polili mladíci hořlavinou prý kvůli tomu, že jim bezdomovci obsadili ohniště. Za ublížení na zdraví jim hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Červen 2011 – Útočník postřelil dva bezdomovce v okolí brněnského hlavního nádraží. Oba postřelení skončili s těžkými poraněními (kulky v břiše) v nemocnici, útok nakonec přežili. Na konci července pak policie dopadla střelce, 26 letého muže z Valašského Meziříčí.

Červen 2010 – dva bezdomovci ze Starého Města na Uherskohradišťsku ubili  svého spolunocležníka a ještě ho okradli. V únoru 2011 jim za to Vrchní soud v Olomouci uložil výjimečné tresty, poslal je na 25 a 21 let za mříže.

Září 2010 - olomoucká kriminálka odhalila tři mladíky, kteří měli ubít v Šumperku bezdomovce. Přivolaní lékaři už muži nemohli pomoci. Zemřel ještě tu noc v šumperské nemocnici. Podle policie se mladíci ve věku od 18 do 25 let sami přiznali a nyní jsou ve vazbě.

Prosinec 2008 - třiapadesátiletý bezdomovec málem uhořel v čekárně vlakového nádraží ve Zlíně. Ve spánku ho tam večer někdo polil hořlavinou a zapálil. Díky pomoci náhodných svědků muž naštěstí přežil.

Září 2008 – dva opilí mladíci brutálně napadli asi padesátiletého bezdomovce na parkovišti před nákupním domem v Brně-Bystrci. Útočníci ho odtáhli mezi kamiony, kde ho surově zbili a dokonce svlékli donaha. Zastavila je až policie. Muž nakonec podlehl zraněním a zemřel v nemocnici.

Květen 2007 – čtveřice mladých mužů v Hodoníně napadla šestadvacetiletého bezdomovce. Zbili ho, polili toluenem a zapálili. Na muži vzplanuly šaty a  oheň mu popálil 60 % těla, zemřel později v brněnském popáleninovém centru.