Modely kostelů pomáhají nevidomým poznat architekturu

Olomouc – Dřevěný model baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku a kostela svatého Gorazda v centru Olomouce doplnil na konci roku soubor kopií památek hanácké metropole. Slouží jako hmatové pomůcky pro nevidomé a slabozraké, kteří se tak mohou lépe seznámit se zásadní architekturou města.

„Svatý Kopeček je významné poutní místo, je hojně navštěvován poutníky i turisty,“ uvedl Petr Bradáč, pracovník TyfloCentra Olomouc. Pravoslavný chrám svatého Gorazda je podle něj zajímavý svým rusizujícím stylem. Na vznik obou modelů přispělo město Olomouc 35 tisíci korunami. Vyrobili je studenti Střední školy řezbářské v Tovačově a Lubor Děrda z Oskavy.

Dřevěné modely kulturních památek si mohli nevidomí poprvé osahat před dvěma lety v podobě radnice a kostelů sv. Mořice a Sv. Michala. Letos je v plánu výroba modelu Klášterního Hradiska. Za uplynulou sezonu si například v katedrále svatého Václava detailně prozkoumalo její model 350 zrakově handicapovaných návštěvníků. Modely si prohlíží i běžná veřejnost, zejména děti.

V České republice žije asi 200 tisíc zrakově postižených lidí. „Jde o všechny stupně od slabozrakosti až po úplnou nevidomost. Přičemž zcela nevidomých jsou asi dva tisíce. V Olomouckém kraji odhadujeme počet postižených v rozmezí dvou až čtyř tisíc,“ sdělila Jana Kvapilová z olomouckého TyfloCentra.

Vydáno pod