Dívčí hokejová osmnáctka vyzve ve čtvrtfinále Němky

Zlín – Už s jistotou postupu do čtvrtfinále šly do zápasu proti favoritkám ze Spojených států amerických české reprezentantky. Papírovým předpokladům se nedokázaly vzepřít a Američankám podlehly vysoko 1:13. O tom, jestli se bude moci letošní šampionát nazývat pro české barvy úspěšným, rozhodne středeční čtvrtfinále proti Němkám.

Američanky svou převahu ukázaly hned z první akce zápasu, dvaadvacet vteřin po úvodním buly otevřela skóre kapitánka zámořského výběru Alex Carpenterová. Do konce třetiny Američanky ještě další dva góly přidaly, ale stav utkání stále vypadal přijatelně.

I druhou třetinu zahájily favoritky rychlým gólem, Hladíkovou překonala Skarupová. Potom se ale šťastně podařilo skórovat i českým hráčkám. Klára Chmelová vypálila na americkou bránu, Petersonová puk neudržela a ten nakonec skončil v brance. „Gól proti Americe neberu jako něco zvláštního, je to gól jako každý jiný, spíše je škoda, že nám nepomohl,“ zhodnotila svou trefu Chmelová.

Chmelová a Křížová o zápase (zdroj: ČT24)

To bylo ale od českých hráček všechno, Američanky naopak vyhnaly z brány Hladíkovou, kterou nahradila Craigová, a po další gólové smršti vedly před poslední třetinou už 8:1.

Na začátku třetího dějství dokázaly během jediné minuty svými třetími góly zkompletovat hattricky Američanky Carpenterová a Skarupová. Další ránu pro český výběr znamenal osm minut před koncem kolaps Anety Tejralové, která se během hry zhroutila přímo na ledě. Příčinou byla pravděpodobně dehydratace a vyčerpání, její start v dalším zápase je ohrožen.

Osm set padesát diváků tak nakonec vidělo ve Zlíně vysokou výhrou favorita 13:1. Američanky skupinou prošly bez zaváhání s impozantním skóre 28:1 a zajistily si tak postup přímo do semifinále. Češky o účast mezi nejlepšími čtyřmi celky budou muset bojovat s Německem, které ve skupině B, možná překvapivě, skončilo na druhém místě. „To je přijatelný soupeř, dobře ho známe z přípravných zápasů. Teď je to jen na nás, musíme se předvést,“  věří v postup česká útočnice Denisa Křížová. 

MS hráček do 18 let

USA - ČR 13:1 (3:0, 5:1, 5:0)

Góly a nahrávky: 1. Carpenterová (Burkeová), 9. Illikainenová (Cameranesiová), 14. Skarupová (Kennedy-Menefeeová), 22. Skarupová (Savageová), 24. Carpenterová (Pankowská), 30. Mastelová, 36. D´Oenchová (Danielsová), 37. Schipperová (Illikainenová), 45. Carpenterová, 46. Skarupaová (Illikainenová), 51. Pankowská (Carpenterová, Kennedy-Menefeeová), 53. Pankowská (Kennedy-Menefeeová), 60. Savageová (Danielsová) - 23. Chmelová

Střely: 47:9 (15:3, 16:4, 16:2 ). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0.

Rozhodčí: Axelssonová (SWE) - Gagnonová (CAN), Majapurová (F). Diváků: 850.

Sestavy:

USA: Petersová (32. Laingová) - Burkeová, Lashombová, Steckleinová, Hamptonová, Mastelová, Johnsonová, Rachlinová - Carpenterová, Pankowskiová, Kennedy-Menefeeová - Skarupaová, Savageová, Trivignová - Schipperová, Cameranesiová, Danielsová - Crossmanová, D´Oenchová, Illikainenová.

Česko: Hladíková (24. Craigová) - Tejralová, Výtisková, Kubátová, Hudečková, Kolowratová, Nováková, Vaňoučková, Pelikánová - Křížová, Vanišová, Chmelová - Lásková, Mazánková, Pecinová - Lédlová, Kuželová, Vopravilová - Sadílková, Nešutová, Přibylová.