Král Šumavy žije v Chicagu

Žil opravdu skutečný Král Šumavy, nebo to byla jen legenda, které zůstává v naší paměti díky literární a filmové fikci? Dokumentaristé Televizního studia Ostrava natočili unikátní svědectví o skutečném Králi Šumavy Josefu Hasilovi. Dlouho žil v utajení v Chicagu a jeho příběh je dosud zcela neznámý. Cyklus Po stopách třetího odboje bude první, který jeho story přinese na televizní obrazovky. Uvidíte v úterý 10. ledna na ČT2 v 21:00 hodin.

Na všech zemských hranicích vždycky byli pašeráci a lidé, kteří uměli využívat znalosti přírodních podmínek i chování strážců. Na hraničních čarách se západem se po komunistickém převratu z těchto lidí rekrutovali převaděči. Pomáhali těm, kteří toužili dostat se do demokratických poměrů, a přecházeli s nimi linii nesvobody. Na historické, původně obchodní Zlaté stezce operovali takoví, kteří se uměli pohybovat lesy a rašeliništi. Tomu, který se zdál být nedostižný, se říkalo Král Šumavy. Legenda o něm se zřejmě poskládala z několika osudů, ale my dnes známe předobraz literárního a filmového hrdiny, kterého komunistická propaganda prohlásila za mrtvého. Tvůrci televizního dokumentu z cyklu Po stopách třetího odboje jej navštívili v místě, kde dodneška žije.

Byl vlastně řadovým hraničářem, jako mnoho jiných. Sloužil v pohraničním útvaru Zvonková na Českokrumlovsku. Josef Hasil se stal mimořádně obávaným. Poté, co uprchl z vězení, se dostal na Západ a nabídl se americké tajné službě. Pracoval pro CIC. Působil jako agent chodec a převáděl uprchlíky nebo přenášel zprávy. Převedl více než dvě desítky lidí. Dostal se do mimořádných situací, ze kterých vyšel jako vítěz. V prosinci 1949 se dostal do střetu se dvěma příslušníky bezpečnosti u Českých Žlebů. V přestřelce, která nastala, byl jeden z příslušníků SNB zastřelen a druhý těžce zraněn. Josef Hasil ukončil převaděčskou činnost v r. 1953 a natrvalo se usadil ve Spojených státech.

Hasil měl ještě dva bratry. Jeden z nich – Bohumil – se rozhodl pro stejnou kariéru a rovněž převáděl pro americkou CIC. Při jedné z cest se oba bratři dostali do střetu s pohraničníky. Následnou přestřelku Bohumil nepřežil. Rodina, ani historici dodnes neznají přesné místo jeho pohřbu.

Sedmaosmdesátiletý Josef Hasil dnes žije se svou manželkou v Chicagu. Setkání s ním bylo pro české filmaře velmi cenné. Dozvěděli se řadu podrobností a faktů o jeho odbojové činnosti i o konkrétních jménech. Hasil je stále v kontaktu s dalším někdejším agentem chodcem žijícím v USA Rudolfem Boleslavem. I jeho výpověď je v dokumentu zaznamenána. Tito dva jsou opravdovými veterány Studené války a jejich svědectví jsou s odstupem let stále cennější.

V dokumentu promluví i Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, který je jedním z iniciátorů bádání po osudu a příběhu Josefa Hasila i jeho bratra Bohumila.

Dokument Král Šumavy z cyklu Po stopách třetího odboje uvede ČT2 v úterý 10. ledna ve 21:00 hodin. Natočili jej novinář a scenárista Luděk Navara, dramaturg Josef Albrecht a režisér Marcel Petrov.

Vydáno pod