Nájemní byty v centru Ostravy by mohly být dostupnější

Ostrava - Pronajmout si obecní byt v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz by mělo být jednodušší. Radní se změnou pravidel snaží přilákat do centra nové obyvatele. O zisku bytu má nově rozhodovat jen výše nájmu, kteří budou zájemci ochotni zaplatit.

Poštovní ulice v centru Ostravy, byt jedna plus jedna, čtyřicet dva metrů čtverečních. Tyršova ulice o kousek dál, byt dva plus jedna a téměř devadesát metrů čtverečních. Ještě do konce loňského roku musel zájemce o byty na lukrativní adrese přistoupit na dluh a zaplatit minimálně padesát tisíc korun. „Od ledna toto přistoupení dluhu nebudeme požadovat a naopak budeme soutěžit o to měsíční nájemné za metr čtvereční,“ uvedla místostarostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová. Rozhodne to, kdo zaplatí vyšší měsíční činži. O přidělení bytu už nebude rozhodovat zastupitelstvo, které se schází jednou za čtvrt roku, ale Rada, která zasedá jednou za dva týdny. Celý proces se tak urychlí. Radnice Moravské Ostravy a Přívozu připravila tyto změny hlavně proto, aby se do centra opět začali stěhovat lidé a vrátil se tam život. To se ale radnici nedaří. Důkazem je už půl roku prázdné přízemí domu na Masarykově náměstí. Obvod jej nabízí k pronájmu a rádi by tady viděli cukrárnu. Problém je však zřejmě s potenciálními zákazníky cukrárny. Ti především o víkendu raději mizí do velkých obchodních galerií. Situace tak připomíná začarovaný kruh.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24
Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

„Hlavní problém je v tom, že probíhali mnohé jednání, aby třeba Obchodní dům Laso a další větší markety měly víkendový provoz. Ale bohužel je to problém, který oni taky příliš nedovedou vyřešit,“ říká Petra Bernfeldová. Zástupci obchodního domu ale jednání popírají. A delší otevírací dobu o víkendu spíše vylučují. „V současné době je situace týkající se návštěvnosti centra jako takového velmi slabá, proto není zájem ze strany nájemců mít otevřeno, protože by to pro ně bylo ekonomicky nevýhodné,“ potvrdila ředitelka OC Laso Olga Kvapilová. Obchodníci v centru teď navíc čekají, jak se na jejich tržbách projeví otevření obchodního centra na Karolině v březnu. Podle některých může zvýšit i zájem lidí o centrum, ale spíše počítají s tím, že jejich tržby budou klesat.