Hrady a zámky zažívají v zimě velký úklid

Jižní Morava – Památková sezóna skončila už v říjnu, na hradech a zámcích je ale živo. Mnohé památky přivítaly poslední návštěvníky ještě o vánočních svátcích při mimořádných prohlídkách, nyní přichází čas na údržbu interiérů a vystavených exponátů.

Čištění podlah, utírání prachu, údržba mobiliáře. Vše se musí očistit ručně a speciálními prostředky. Zlaté věci pouze prachovkou, podlahy včelím voskem. Zvláštní péči věnují kasteláni obrazům, textiliím, ale i cínovému nádobí, které nesmí zmrznout, jinak by celé zčernalo. Jídelní servis je tak třeba na zimu sklízet a speciálně ošetřit. „Cín by se měl schovávat z prostorů, kde klesá teplota pod 6 stupňů Celsia. Může totiž chytit takzvaný cínový mor, což je velice nebezpečná nemoc,“ popsala kastelánka zámku Vranov nad Dyjí Miroslava Janíčková. 

Ve Vranově mají spoustu práce i s koberci, kterých je v komnatách zámku úctyhodný počet - celkem 196. V zimě potřebují textilie speciální péči. „Optimální uložení koberců je jejich namotání na široké válce. Potom se ty válce namotají na stojan, aby se koberec při přeložení nezlomil, to mu velmi škodí. Popřípadě se dají překrýt novinami, to je proti molům a škůdcům, kteří ho mohou poškodit,“ uvedla Janíčková. 

NO COMMENT: Zimní úklid na zámku v Miloticích (zdroj: ČT24)

Na zámcích myslí v zimě i na údržbu zeleně. Například v Lednicko-valtickém areálu se nyní o zámecký park stará 45 lidí. Zelené lednické palmy se na nejchladnější měsíce roku převážejí do oranžérií, na zámku v Rájci-Jestřebí zase ve skleníku pečují o vzácné kamélie. Těsně před sezonou se pracovníci vrhnou na mytí oken, v Lednici jich je přes šest set.  

Tisíce vzácných drobností  

Sošky, knihy, alba, obrazy. Na státních památkách v celé republice je 1 258 000 kusů inventáře. Jen ve třinácti objektech na jižní Moravě je zaevidováno více než 76 tisíc vzácných drobností. O největší počet exponátů pečují ve státním zámku Lysice, nejchudší jsou naopak místnosti zámku v Kunštátu a na hradě Veveří. Státní zámek Rájec-Jestřebí se může pochlubit největší knihovnou. Tamní bibliotéka čítá přes 62 tisíc svazků a tiskovin včetně map. Knihovna v zimě vyžaduje zvláštní péči. Místnosti se musí větrat a kontrolovat, jestli se neobjeví plíseň nebo myši.  

Zámecká „Nej“

Správný hrad musí mít ve sbírce brnění v jejichž počtu vyniká mezi jihomoravskými památkami Pernštejn. Největší množství grafik najdou návštěvníci ve Vranově nad Dyjí, za fotkami je dobré vyrazit na zámek do Lysic. V Rájci-Jestřebí se mohou pochlubit 190 oděvy. Ty je potřeba chránit před plísní a moly. V lednickém zámku spravují oděvů jedenáct, zato velmi exotických – domorodé šaty z hadí kůže.

Na hradě se neohřejete  

Žádný z objektů na jižní Moravě se mimo sezonu netemperuje. Chladno ze zimních měsíců vydrží některým zámkům a hradům ještě několik měsíců po skončení mrazů. Například na Pernštejně vydrží zimní teplota až do začátku léta, kdy se situace obrátí. Až se v létě místnosti hradu ohřejí, zůstanou uvnitř poměrně příjemné teploty třeba až do poloviny prosince. 

  • Úklid na zámku v Miloticích zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3172/317105.jpg
  • Památky zažívají v zimě velký úklid zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3172/317101.jpg
  • Zámek ve Vranově nad Dyjí zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3171/317098.jpg
  • Parketová podlaha na zámku zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3172/317108.jpg
Vydáno pod