Policisté varují škloláky před pedofily

Ostrava - V Ostravě loni dvojnásobně vzrostl počet mravnostních deliktů, které začaly na internetu. Policisté kvůli tomu rozjeli projekt Webová policie aneb Poldík Webík. Žáky čtvrtých, pátých a šestých tříd ostravských základních škol přímo ve třídách varují před nebezpečím sociálních sítí a také před kyberšikanou nebo porušováním autorských práv.

Ostrava - základní škola Gebauerova. V osm ráno do jedné ze tříd namísto učitelky přicházejí policisté. Zábavnou formou školáky varují před pedofily, kteří si děti vybírají stále častěji na internetu a zejména na sociálních sítích. „Máme tady program, jak úspěšně překonávat handicapy prostředí, který nám umožňuje tyto záležitosti eliminovat,“ tvrdí učitelka Daniela Ondrísková. Pozornost dětí se policisti snaží udržet animovanými postavičkami Poldíka Webíka a nadšencem do počítačů Rudou.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Přednášky na ostravských základních školách a v dětských domovech odstartovali policisti už loni v polovině října. Jde o reakci na dramatický nárůst pedofilie a šikany ve městě. Jen v Ostravě loni vyšetřovali 90 takových případů. Oproti předloňskému roku je to dvojnásobek. „Smyslem projektu je upozornit děti na nebezpečí, která na ně číhají na internetu i jinde,“ říká preventista PČR Ostrava Petr Svoboda. Dvě třetiny dětí se už v Česku na internetu podle průzkumu EU s kyberšikanou a pedofilíí setkaly.