Majitel skiareálu bojuje s ochránci přírody o Praděd

Malá Morávka - Mezi ochránci přírody a majitelem skiareálu Praděd v Jeseníkách Josefem Figurou se přiostřuje. Důvodem je snaha podnikatele rozšířit kapacitu tamních sjezdovek. To však ochránci striktně odmítají s odvoláním na argument, že by tím utrpěla chráněná oblast Jeseníků.

Skiareál Praděd v Jeseníkách. Lyžovat se tu začalo už na počátku minulého století. Poslední větší úpravou areál prošel v sedmdesátých letech. Od té doby ho majitel pouze udržuje. „Je nutná obměna technologie lyžařských vleků,“ tvrdí Josef Figura. Proto plánuje rekonstrukci hlavního vleku C a menší úpravy na dvou dalších vlecích. Investovat do ní chce desítky milionů korun. „Obce v našem regionu podporují inovaci a podporují jakéhokoliv investora, který chce modernizovat turistickou základnu a zvýšit atraktivitu našich hor pro turisty,“ vyjádřil se starosta Rýmařova Petr Klouda. Projekt oslovil i vedení obce Malá Morávka. V jejím katastru totiž skiareál leží. Zastupitelstvo obce už schválilo pořízení změny územního plánu. „Ten stávající územní plán počítá s modernizací toho vleku na sedačkovou lanovku, nicméně problém je v textové části toho územního plánu, kde se hovoří, že by neměla být překročena kapacita stávajícího střediska,“ řekl starosta obce Malá Morávka Ondřej Holub.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

A to je kámen úrazu. Josef Figura totiž chce vlek prodloužit a jeho kapacitu navíc zdvojnásobit. Přestože kvůli tomu omezí další dva vleky A a B a celková kapacita tak podle něho zůstane stejná jako teď, ochráncům přírody vadí právě změna v případě vleku C. „Ten lyžařský areál je nutné považovat za stabilizovaný. Při uvažování o kapacitě je potřeba počítat s tím, zda se lidé na ty sjezdové tratě vejdou a při navýšení kapacity v území C o jednu třetinu je to velmi problematické,“ argumentuje vedoucí Správy CHKO Jeseníky Jan Halfar. Celý projekt má v současné době na stole Moravskoslezský kraj. Probíhá totiž posouzení jeho vlivu na životní prostředí – takzvaná EIA. Před dvěma roky uspěl Josef Figura v dlouholetém sporu s ministerstvem životního prostředí. To podnikateli muselo zaplatit třicet sedm milionů korun jako odškodnění za ušlý zisk poté, co úředníci před lety na několik sezón omezili lyžování na svazích Pradědu.

Vydáno pod