Schůzka fanoušků Zbrojovky s hejtmanem výsledek nepřinesla

Brno – Věřitelé chtějí do konce týdne podat návrh na insolvenci fotbalové Zbrojovky Brno. Dnes se proto sešli zástupci fanoušků s hejtmanem Jihomoravského kraje. Právě fanoušky vyzvali současní majitelé Zbrojovky k založení družstva a převzetí slavného klubu. Výsledkem jednání hejtmana Michala Haška (ČSSD) s fanoušky bylo suché konstatování, že o situaci klubu je potřeba dále jednat.

Slavný klub Zbrojovka Brno dluží statisíce, do konce týdne na něj proto věřitelé podají návrh na insolvenci. „Důvodem podání toho návrhu jsou nezaplacené faktury za dopravu, které měly splatnost v měsíci září a dříve,“ potvrdil za věřitelskou firmu DOPAZ František Zunka. Jeho firma vozila fotbalisty v sezóně 2010/2011. Od 1. srpna loňského roku je vystřídala další společnost, které Zbrojovka dluží také. „Jsme ve spojení i s touto firmou, u které má Zbrojovka ještě větší dluh než u nás,“ řekl Zunka. I druhý poškozený dopravce se k insolvenčnímu návrhu připojí. Majitelé Zbrojovky zatím nechtějí k finančním problémům klubu nic říct, podrobnosti mají sdělit až v pátek na očekávané tiskové konferenci. 

Zbrojovku zachráníme, zatím nevíme jak 

Dnešní schůzka zástupců fanoušků brněnské Zbrojovky s vedením kraje nepřinesla nic nového. Obě strany se vzájemně ujistily, že nechtějí legendární klub nechat padnout. Řešení má pomoci nalézt další schůzka, kterou hejtman svolá na příští týden. „Chceme pozvat lidi, kteří už měli se Zbrojovkou něco společného, chceme pozvat fanoušky i pana primátora. Budeme hledat způsoby, jak by mohla Zbrojovka v budoucnosti transparentně fungovat,“ uvedl jihomoravský hejtman Hašek. „Pro nás tím nejhorším cílovým stavem je, že se pomyslně zhasne a zatáhne roleta. To si nepřeje nikdo,“ dodal politik. 

Hovoří předseda družstva Věříme Zbrojovce Roman Vaněk (zdroj: ČT24)

Jak bude vypadat recept na záchranu klubu, to zatím nikdo neví. „Dnes jsme mluvili obecně o subjektech, které by mohly do klubu vstoupit - ať už veřejnoprávní korporace, soukromý strategický partner nebo družstvo fanoušků, které tu reprezentujeme my,“ řekl předseda družstva Věříme Zbrojovce Roman Vaněk. O přímé účasti kraje zatím hejtman mluví spíše zamítavě. „Nemyslím si, že finální model fungování by měl být založen na vlastnictví veřejných korporací. Účast kraje na jednáních a v dalších krocích má být prostředkem, nikoliv konečným cílem,“ dodal Hašek (ČSSD). 

Úspěch vystřídaly problémy 

Bratři Stanislav a Roman Prosové ve vedení brněnského klubu figurují osm let. Po úspěšném období, kdy za velké peníze prodali mladé talenty Ondřeje Mazucha, Maria Holka, Lukáše Marečka nebo Luboše Kaloudu, letos na jaře první tým Zbrojovky sestoupil do druhé ligy, čímž vyvrcholila dlouhodobá krize. Před více než půlrokem se majitelé pokoušeli klub prodat, žádný kupec se ale nenašel. Brněnský fotbal by tak v krajním případě mohl dopadnout jako basketbal, který v červnu skončil. Důvodem byl také nedostatek financí. 

Naposledy těsně před koncem roku představili majitelé fotbalového klubu záchranný projekt, který měl převést 70 % obchodního podílu do sdružení Záchrana Zbrojovky. O správu klubu by se pak podle Prosů měly starat významné osobnosti, jako jsou například politici.

Od roku 2003 jich přitom působila v představenstvu nebo v dozorčí radě Zbrojovky celá řada, například bývalý hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL), bývalý šéf jihomoravské ODS Milan Venclík (ODS), současný místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS), poslanec Walter Bartoš (ODS) nebo poslankyně Dana Filipi (ODS).

Schůzka zástupců fanoušků s hejtmanem nic převratného nepřinesla
Zdroj: ČT24
Vydáno pod