Předáci bývalé Dělnické strany odešli od soudu s podmínkami

Brno - Brněnský krajský soud se v odvolacím řízení zabýval výroky šesti členů nejvyššího vedení zrušené Dělnické strany (DS). Loni je brněnský městský soud potrestal pokutami a podmínkami za údajně extremistické výroky, které pronesli na prvomájové demonstraci v roce 2009 v Brně. Vinu popírají. Proto se proti verdiktu odvolali. Krajský soud je sice zbavil povinnosti zaplatit pokuty, podmíněné tresty odnětí svobody jim ale ponechal.

Po demonstraci z května 2009 Dělnickou stranu kvůli extremistickým postojům jejích členů zrušil Nejvyšší správní soud. Její vedení nyní působí v nástupnické Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), kterou vede Tomáš Vandas. Stál již v čele DS.

I on je jedním z odsouzených. Předpokládá se, že vedení DSSS přijdou k soudu podpořit příznivci strany. Na proces, v němž může odvolací soud verdikt potvrdit, zrušit, popřípadě vynést nový rozsudek, budou dohlížet nejen posílená justiční stráž, ale i policejní hlídky. 

Opakované soudy

Městský soud se výroky předáků strany zabýval už dvakrát. Jejich výroky označil za extremistické. Krajský soud v Brně ale tento verdikt zrušil a nařídil opětovné projednání kauzy s podrobným výslechem soudního znalce na extremismus Michala Mazla. Ten při opětovném projednávání případu potvrdil, že výroky obžalovaných byly krajně radikální,  vyvolávaly rasovou nesnášenlivost a nepřímo byly spojeny s nacismem. Vandas a spol. se podle jeho názoru svými výroky dotkl menšin žijících v České republice, zejména Romů, Vietnamců a přistěhovalců. Všichni varovali před „imigrantskou vlnou cunami“, hovořili o Vietnamcích vyrábějících drogy a kritizovali Romy zneužívající státní spociální dávky. Městský soud proto tresty na jaře loňského roku znovu ve stejném rozsahu potvrdil.

Soudkyně Šárka Schinzelová obžalovaným udělila podmínky od čtyř do osmi měsíců a pokuty od 20 do 30 tisíc korun. Předseda současné DSSS Vandas dostal čtyři měsíce vězení s podmíněným odkladem na 20 měsíců a pokutu 25 tisíc korun.

Trest pro předáky Dělnické strany (zdroj: ČT24)