Mléko z automatů řada lidí nepřevařuje

Brno – Nákup čerstvého mléka z automatu se stal novým trendem. Na Veterinární správu ale chodí i stížnosti spotřebitelů, kterým mléko způsobilo zažívací potíže. Nedávno byly v mléce z jednoho brněnského automatu nalezeny nežádoucí bakterie. Inspektoři ale upozorňují, že za následné potíže si často mohou sami spotřebitelé, kteří čerstvé mléko nepřevaří.

Syrové mléko, které lze koupit v automatu, je maximálně 24 hodin staré a neprochází tepelnou úpravou. I když musí odpovídat přísným pravidlům kvality, někdy se stane, že obsahuje i nežádoucí bakterie, které mohou způsobit nepříjemná průjmová onemocnění. Proto je mléko potřeba převařit. „Nejčerstvějším případem byla stížnost spotřebitele, který měl průjmové onemocnění po konzumaci mléka z automatu,“ potvrdil veterinární inspektor Vladimír Morysek. Inspektoři na základě stížnosti automat zkontrolovali a v mléce skutečně našli kampylobaktery, které mohly průjem způsobit. „V tomto případě to byla opravdu nekázeň spotřebitele, který už ve stížnosti uvedl, že pil mléko syrové a nepřevařené,“ upozornil Morysek. 

„Byly mi sděleny výsledky kontroly, okamžitě potom jsem problém začal řešit s výrobcem mléka,“ potvrdil provozovatel inkriminovaného automatu Petr Kachlík. Sám má povinnost automat dvakrát do roka kontrolovat. „Vzorky dávám k rozborům a výsledky archivuji. Všechny rozbory byly zatím v pořádku,“ uvedl Kachlík s tím, že další kontrola čeká jeho přístroj v únoru. „Při kontrole sledujeme teplotu mléka, která musí být do 8 stupňů. Děláme i smyslové posouzení barvy, vůně, to proto, kdyby eventuálně byla na pohled zřejmá přítomnost cizích příměsí. A kontrolujeme také informace pro spotřebitele,“ popsala proces kontroly inspektorka Iveta Coufalová.

Lidé často ignorují pokyny pro spotřebitele
Zdroj: ČT24

Neukáznění spotřebitelé 

V Brně jsou zatím čtyři mlékomaty. Ty, které spravuje Petr Kachlík, prodají denně 80–100 litrů syrového mléka. Každý automat prochází alespoň dvakrát do roka kontrolou, inspektoři zatím žádné velké prohřešky nezaznamenali. „Všechny odebrané vzorky odpovídaly požadavkům evropské legislativy,“ ujistil Morysek. Nežádoucí bakterie sice do mléka nepatří, přesto Veterinární správa apeluje především na kázeň spotřebitelů. „Je to surovina, ne potravina určená k přímé spotřebě. Mléko neprochází pasterací, proto je  nutné ho doma převařit,“ řekl Morysek. Jak pasterace, tak i převaření jsou procesy, které v syrovém mléce zaručí zničení všech nežádoucích mikroorganismů.