Předčasně narozeným dětem pomáhají nahrávky hlasů rodičů

Olomouc - Rodiče předčasně narozených dětí ve Fakultní nemocnici v Olomouci mohou svým dětem pomáhat, i když s nimi zrovna nemohou být. A to díky nahrávkám svého hlasu, které kojencům pouští sestřičky novorozeneckého oddělení. Na malé pacienty má terapie velmi pozitivní účinky a zlepšuje jejich životní funkce.

Alexandr a Dominika přišli na svět v jednatřicátém týdnu těhotenství a musí být neustále v péči odborníků. Rodiče je navštěvují, ale také jim nechávají vzkazy. „My jsme se s manželkou střídali v těch hlasech, protože je důležité, aby slyšeli oba ty hlasy, takže jsme jim předčítali pohádky a prokládalo se to tou melodií,“ říká tatínek dětí Richard Vodný. Půlhodinové nahrávky sestry kojencům pouštějí dvakrát denně. „Jsou takoví klidnější, dech se jim upraví, puls se jim upraví, takže vidíme ten přínos,“ tvrdí dětská sestra Leona Kafková. Rodiče nedonošených miminek už deset let sdružuje organizace Nedoklubko, která takovou terapii jednoznačně doporučuje. Podle odborníků by se rodiče měli zbavit ostychu a na děti v nemocnicích více mluvit. „Je to přirozené, děti jsou zvyklé na hlas rodičů z prenatálního světa a najednou jsou odtržené od těla matky, leží v izolovaném světě,“ řekla ředitelka sdružení Nedoklubko Klára Csirková.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Počet nedonošených dětí, tedy dětí, které se narodí před 38 týdnem těhotenství, v České republice narůstá. „Před lety to bylo šest procent nezralých dětí a v současné době je to asi osm procent. Může to souviset částečně s metodami umělého oplodnění, potom jsou to různé situace jako vrozené vady, infekce matky nebo plodu,“ uvedl primář Novorozeneckého oddělení FNOL Lumír Kantor. V porodnicích Olomouckého kraje přišlo loni na svět o 536 dětí méně než předloni. Jen ve fakultní nemocnici je to o 60 novorozenců.