ČSSD napadla reformní zákony u Ústavního soudu

Praha - Opoziční ČSSD poslala dnes ústavní stížnost na 14 reformních zákonů. Předlohy nebyly podle sociálnědemokratických poslanců schváleny ve sněmovně ústavně předepsaným způsobem. Jde například o zákony druhé části zdravotní reformy, o sociální a důchodovou reformu a o změny v dani z přidané hodnoty. Novinářům to dnes řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Ani koaliční poslanci podle mého názoru často nevěděli, pro co hlasují,“ uvedl Jiří Dienstbier, místopředseda strany ČSSD a stínový ministr spravedlnosti, který byl hostem Hyde parku ČT24.

„Dnes odeslala ČSSD, respektive skupina našich poslanců, návrh Ústavnímu soudu na zrušení 14 takzvaných reformních zákonů… Jsme přesvědčeni, že při projednávání těchto návrhů na půdě Poslanecké sněmovny byla omezena práva opozice na svobodnou a demokratickou rozpravu zejména tím, že koalice omezila naše řečnické lhůty a sloučila rozpravu k bodům, které spolu věcně nesouvisely, a znemožnila vystoupení řady poslanců ČSSD,“ odůvodnil krok sociálních demokratů jejich předseda Bohuslav Sobotka.

Vládní koalice prosadila v listopadu ve sněmovně kvůli obstrukcím sociální demokracie sloučení debaty k předlohám, řečnická doba na jednoho poslance byla omezena na dvakrát deset minut. „Jsme přesvědčeni o tom, že při jejich přijetí docházelo k opakovaným omezováním práva jednotlivých poslanců, zejména opozičních, projednávat zákony ve svobodné parlamentní rozpravě,“ uvedl Sobotka.

Předseda ČSSD připomněl, že koalice dopředu věděla, že pokud od omezení debaty neustoupí, sociální demokraté budou žádat Ústavní soud, aby předlohy zrušil. Už v prosinci ČSSD napadla u Ústavního soudu první část zdravotnické reformy. Výtky nejsilnější opoziční strany se týkají rozdělení péče na standardní a nadstandardní a zvýšení poplatku v nemocnici o 40 korun na 100 Kč za den.

Předseda poslaneckého klubu vládní ODS Zbyněk Stanjura vidí v ústavní stížnosti pokračování negativistické politiky sociálních demokratů. „ČSSD nemá zájem řešit problémy naší země a neguje všechny potřebné reformní kroky, aniž by byla schopna přijít s vlastní alternativou,“ poznamenal. Podle názoru ODS sociální demokraté při obstrukcích okolo reformních zákonů ve sněmovně projevili vůli „zcela ochromit zákonodárný proces až na několik měsíců“. Proto prý bylo logické, že na to koaliční většina reagovala. „Využili jsme přitom obranné mechanismy, které jednací řád dává,“ poznamenal Stanjura.

Úspěch ČSSD by znamenal nárůst rozpočtového schodku

Případný úspěch sociálních demokratů u Ústavního soudu by byl pro vládu nepříjemností. Zrušení reformních zákonů by totiž zvýšilo roční schodek státního rozpočtu o 38 miliard. „Nebyl by to pouze propad příjmů, ale bylo by to i zrušení nezbytných strukturálních reforem, které vedou k větší konkurenceschopnosti České republiky,“ zareagoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Pokud by ČSSD uspěla, nebylo by to poprvé. Už v květnu 2008 zrušil Ústavní soud část Topolánkova batohu, který zaváděl třídenní neplacenou nemocenskou. V březnu 2011 uspěla ČSSD s návrhem na zrušení sociálních škrtů a koalice je pak musela prosadit znovu. O měsíc později pak ÚS zrušil i zvláštní padesátiprocentní daň na státní podporu stavebního spoření.

Podle ústavních právníků má ČSSD šanci uspět hlavně se stížností na zpřísnění podpor v nezaměstnanosti. Nezaměstnaní, kteří ani po dvou měsících bez místa nepřijmou veřejně prospěšnou práci, totiž nově mohou přijít o všechny sociální dávky. Ústavní soudci začnou studovat stížnost během několika týdnů. Rozhodnout by měli do poloviny letošního roku.

Dienstbier: Koaliční poslanci nevěděli, pro co hlasují

Jiří Dienstbier, místopředseda strany ČSSD a stínový ministr spravedlnosti, koalici vytýká především to, že svou většinou „přiválcovala“ bez jakékoli diskuze, ačkoliv se rozhodovaly klíčové věci.

„Změny v důchodovém systému, které do budoucna zatíží státní rozpočet desítkami miliard korun, zásadní změny v oblasti zdravotnictví, sociální péče, zaměstnanosti, a to vše v podstatě bez diskuze s opozicí,“ počítá Dienstbier problematické sféry.

„Zásadní změny, které přesahují horizont jednoho nebo i více volebních období, by se měly přijímat na širším základě a větší shodě než je pouze vládní koalice,“ zdůrazňuje místopředseda sociální demokracie. Koalice však případnou diskuzi znemožnila například slučováním jednotlivých bodů rozpravy, ke kterým pak poslanci neměli dostatek času se vyjádřit, ačkoliv jim to výslovně zaručuje jednací řád sněmovny, myslí si Dienstbier.

Dalším prohřeškem vlády bylo podle něj přílišné zkrácení lhůt mezi jednotlivými čteními návrhů. „A to v situaci kdy ministři a jejich náměstci nosili na poslední chvíli do výborů komplexní pozměňovací návrhy, takže ani koaliční poslanci podle mého názoru často nevěděli, pro co hlasují,“ říká Jiří Dienstbier, který byl hostem Hyde parku ČT24.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod