Vojáci z Afghánistánu dostali medaile

Přerov - Příslušník přerovské speciální vrtulníkové jednotky Petr Procházka dostal medaili za zranění - od české i americké armády. Jako palubní střelec učil vojáky na misi v Afghánistánu chránit vrtulník za letu i na zemi. Jeho stroj ale při přistávacím manévru v provincii Kunar havaroval.

Červen loňského roku - provincie Kunar, Afgánistán, mezinárodní tým mentorů přistává s vrtulníkem Mi – 17 afghánské národní armády na zpevněnou plochu. Pilot ztrácí orientaci a helikoptéra naráží do ochranného valu. „Rotor narazil, katapultovalo mě to ven, vrtulník se na mě převrátil a sjížděl 4 až5 metrůpo svahu dolů, zastavil se až na ploše,“ vzpomíná na havárii vyznamenaný palubní střelec Petr Procházka. Školící tým na tomto místě přistával poprvé, plocha byla vybrána na základě satelitních snímků. Ty ale neodhalily jemnou vrstvu prachu. „Byla to souhra negativních okolností, ale bohužel i takové věci se stávají,“ uvedl Náčelník generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek. Petra Procházku ale nehoda od další práce v armádě neodradila. Vrátil se zpět a pokud by mohl odletět na další misi, neváhal by. Život mu podle něj zachránil tvrdý výcvik pro kritické situace. „Pokud bych to neměl zažité, nevylezl bych z té mašiny po svých,“ řekl.

Reportáž Jana Plachého (zdroj: ČT24)

7. vrtulníková jednotka zajišťovala v Afghánistánu přepravu osob a materiálu koaličních vojsk. Piloti nalétali 2800 hodin, jednotka přepravila přes 9000 osob a 340 tun materiálu. Jejich mise v prosinci skončila a Česká armáda tak musí v Afghánistánu využívat letectvo ostatních koaličních armád. „Je lepší tam mít vlastní letectvo, ale i tak se to dá s koaličními jednotkami dobře zvládnout. Budou nám chybět hlavně v těch problémových oblastech jako je Vardak a Lógar,“ tvrdí zástupce náčelníka Generálního štábu AČR gen.mjr. Aleš Opata. Afghánská mise českých vrtulníků je hodnocena skvěle, zpět do vlasti se vrátily nejen všechny stroje, ale i piloti a mechanici.