Přerovu hrozí pokuta za nedodržení termínu opravy budovy

Přerov - Přerovskému magistrátu hrozí osmimilionová pokuta. Zavázal se opravit budovu v centru města, kterou bezplatně získal od státu, stanovený termín rekonstrukce ale zřejmě nedodrží. Do nových prostor se měla stěhovat knihovna. Zatím se ale přerovští čtenáři musí spokojit s nevyhovujícími prostorami staré vily, kde knihovna sídlí více než 60 let.

Třípodlažní budova v Čechově ulici před třemi lety a dnes - žádná změna. A to už tu měl panovat stavební ruch. Magistrát se totiž zavázal, že celý objekt do roku 2014 opraví. Zrekonstruovat zpustlou budovu v centru by město přišlo na 150 milionů korun, tolik magistrát nemá. Proto dosud dokonce nenechal zpracovat ani projekt. „Při současných rozpočtech je ta částka pro nás nedosažitelná,“ potvrdil náměstek primátora Michal Zácha. „Stále hledáme programy a evropské fondy, kde bychom o peníze mohli požádat, je to v jednání,“ uvedl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Termín opravy budovy, kde v minulosti sídlil vojenský soud a později velitelství zdejšího letiště, se nezadržitelně krátí. Městu tak hrozí, že bude muset zaplatit osmimilionovou pokutu. Úzké uličky s policemi knih až ke stropu, šedesát čtverečních metrů - to jsou prostory současné knihovny. Na nové čeká už desítky let. Přerovská knihovna má ve svém fondu na 160 tisíc svazků. Do regálů půjčovny se však dostane jen asi desetina, zbytek je ve skladu. Kdy a zda vůbec se magistrátu podaří knihovnu do Čechovy ulice přestěhovat, dnes nikdo nedokáže říct. Vedení magistrátu chce nyní ministerstvo spravedlnosti požádat o prominutí pokuty. Jednat o tom budou příští týden.

Vydáno pod