Tři fotografové vystavují černobílé snímky z Ukrajiny

Fotografická tvorba tří autorů je v Galerii Městského úřadu v Příboře. Dokumentaristé Jiří Hrdina, Karel Macura a Dalibor Bednář spolu procestovali Ukrajinu a na černobílých snímcích teď prezentují, jak vnímají tamní společnost.

Tři fotografové, tři pohledy. Dalibora Bednáře zajímal hlavně život na bývalých hranicích Rakouska-Uherska, ale také ukrajinská architektura.

„Místa která jsme navštívili, tedy především Lvov, Černovi a Žokva, to byly výspy někdejšího Rakouska-Uherska. Teď je Ukrajina trošku zpustlá, trošku zanedbaná, ale svým způsobem má nádhernou architekturu. Mohli bychom závidět, co všechno tam stojí,“ říká fotograf Dalibor Bednář.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

To Jiřího Hrdinu, spoluautora „Bílé knihy“ o Ostravě a její kultuře na Ukrajině fascinovala ženská krása.

„Ženy tam nenosí džíny, ale sukně a boty na podpatcích. Všechny jsou nalíčené, takže to jsem si odtamtud odnesl jako věc, kterou jsem nečekal,“ popisuje fotograf Hrdina.

A hlavním tématem Karla Macury je živá fotografie. A život se snažil zachytit také na svých snímcích z Ukrajiny.

„Zaměřil jsem se především na mládež. Život je tam hodně jiný než před rokem devadesát, kdy jsem tam fotil naposledy,“ říká Karel Macura.

Na jednom se všichni tři autoři shodli. Své fotografie vnímají jako sociální dokument, který navazuje na práce Jindřicha Štreita nebo Henri Cartiera-Bressona.

Na ukrajinské snímky tří fotografů se do Galerie Městského úřadu v Příboře můžete přijet podívat až do šestého března.