Kraj kritizuje návrh školské reformy

Ostrava - Obavy budí v Moravskoslezském kraji návrh reformy financování regionálního školství. Hejtmanství se nelíbí, že stát chce změnou pravidel přenést větší finanční odpovědnost na kraje. Podle zástupců samotných škol může navíc reforma pohřbít některé obory. Ministerstvo školství oponuje tím, že nic není definitivní a do 12. ledna je možné k návrhu reformy poslat připomínky.

Spor o podobě reformy se točí kolem takzvaných dělených hodin, tedy času vyučování, kdy je třída rozdělena do několika samostatných skupin. Každou z nich vede jiný učitel a každá se tak může věnovat jinému oboru. Zatímco ministerstvo navrhuje jejich útlum, podle škol i zřizovatelů to ohrožuje budoucnost především učňovské výuky. „Pokud bychom nemohli dělit hodiny v odborném výcviku, znamenalo by to, že by některé obory mohly úplně zaniknout,“ varuje ředitel Střední školy elektrotechnické v Ostravě Tomáš Führer. „Ministerstvo školství nehodlá rušit dělení hodin. Chce jen zefektivnit vyučování a omezení dělených hodin je jednou z možností, jak to provést. Záleží jen na vedení škol, zda toho využijí nebo ne,“ vyjádřil se mluvčí ministerstva školství Patrik Kubas.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Při dělených hodinách školy musejí zaplatit více učitelů. Taková výuka je tedy dražší. Tím, že by stát množství dělených hodin omezil, ušetřil by peníze. Podle Moravskoslezského kraje by ale chystané změny připravily střední školy o několik milionů korun. Namísto státu by jim je pak muselo vyplatit hejtmanství. Tomu proto vadí, že nemá více času, aby se na reformu připravilo. „Reforma se má spustit od 1. ledna příštího roku, ale přijímací řízení do prvních ročníků na příští rok už probíhají nyní. Zřizovatelé tak nemají prostor připravit se na nově nastavené podmínky,“ tvrdí náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Ministerstvo školství slibuje školám více informací o novém systému co nejdříve. Během ledna a února navštíví zástupci ministerstva školství ty kraje, které budou mít k návrhu reformy nejvíce připomínek. Zda přijedou také do Moravskoslezského kraje, není zatím jasné.