Jak bydlí Kamčatka s Jelizarem

Brno – Jestli se v brněnské ZOO povede přivést na svět mláďata hnědých medvědů, mohou se potomci Kamčatky a Jelizara těšit na krásný domov v expozici Beringie. Právě za lepším výběhem se párek kamčatských medvědů stěhoval z Ruska do Brna. Šelmy se na podzim roku 2010 staly ozdobou nově vznikající expozice, která představuje zvířata východní Sibiře a Aljašky.

Beringie–rozlehlé území, které před miliony let spojovalo Asii se Severní Amerikou. Dnes je tato oblast domovem medvěda kamčatského. Jelizar a Kamčatka jsou původně z volné přírody, odkud byli odchyceni a umístěni do ZOO v ruském Rostově. „Výběh v tamní ZOO procházel rekonstrukcí a Kamčatka a Jelizar tam byli v malých, betonových ubikacích. Nabídli jsme pro ně lepší podmínky, a tak se zvířata přestěhovala k nám,“ uvedla zooložka z brněnské zahrady Lenka Polačiková. Medvědi vyměnili svoji rodnou Beringii za Beringii brněnskou. A oproti Rostovu si rozhodně polepšili. 

Největší atrakcí, kterou medvědi v Brně mají, je jezírko s vodopádem. „Toho si opravdu užívají. Návštěvníci je mohou často vidět, jak se koupou,“ potvrdila Polačiková. Jako největší výhodu výběhu ale vidí zooložka v jeho členitosti. „Výběh je vybagrovaný a hodně rozlehlý, takže medvědi mají možnost se ukrýt před lidmi, což je velká výhoda,“ řekla Polačiková. Jedná se sice o nevýhodu pro návštěvníky, ale o jednoznačné plus pro psychickou pohodu zvířete. „Medvěd vyleze, jen když chce, může se rozhodnout. To je důležité,“ dodala zooložka. 

Beringie je příkladem moderního trendu, který ve většině ZOO převládá, totiž budování co nejpřirozenějšího prostředí. „Doba se mění, pamatujeme si desítky let dozadu, když převládal klecový chov. Každá ZOO už se dnes snaží v rámci projektů vybudovat výběhy tak, aby působily přirozeně, aby měl návštěvník pocit, že ZOO udělala všechno pro komfort zvířete,“ popsala Polačiková. Pokud zvíře žije ve stísněných prostorech, může se u něj projevit stereotypní chování. „Mnohokrát přijdete k nějaké kleci a vidíte zvíře, jak chodí z jedné strany na druhou. Snaží se tak vybít energii,“ uvedla zooložka.

Se stereotypem bojovali i Kamčatka s Jelizarem. Na stísněné podmínky v rostovské ZOO si natolik zvykli, že byl pro chovatele problém dostat zvířata ven ze zázemí. „Trvalo několik měsíců, než jsme je naučili chodit do výběhu. Nejprve ven vůbec nechtěli. Abych je to naučil, dělal jsem jim do výběhu cestičku z jejich oblíbeného krmení - z jablek, z ryb, z toho, co mají nejraději,“ popsal ošetřovatel Milan Šebesta. „Trvalo třeba týden, než se posunuli o metr do výběhu. Když jsem pamlsek hodil o kousek dál, než byli zvyklí, vyloženě se natahovali na špičkách a tlapou si jídlo přitáhli. Dál jít nechtěli,“ řekl ošetřovatel. Mravenčí práce se vyplatila, medvědi se krůček po krůčku osmělovali a dnes už si užívají celý prostorný výběh. Návštěvníci si šelmy mohou v plné kráse prohlednout při komentovaném krmení, které hlavně Jelizar téměř nikdy nevynechá.