Sázím malé pivo, že euro přežije, říká ekonom Michl

Praha – Největším problémem eurozóny je neschopnost jižních států konkurovat Číně. Řešením krize by pak měl být odchod těchto států z unie. Euro ale přežije, říká Aleš Michl, ekonom a analytik Raiffeisenbank. „Nemyslím si, že euro zkrachuje. Sázím malé pivo na to, že euro přežije. Bál bych se investovat v Portugalsku, ve Španělsku, v Itálii, v Řecku, ale v euru bych se investovat nebál,“ uvedl Michl v Hyde parku ČT24.

„I když jižanům odpustím všechny dluhy, tak stále další rok budou generovat nové a nové dluhy,“ tvrdí Michl. Řešení krize jsou podle něj dvě. První možností je snížení platů a tedy zvýšení konkurenceschopnosti.

Druhou možností je návrat k národním měnám, které budou následně oslabeny a pomůžou tak exportu. Eurozóna přitom může zůstat zachována. „Odejde buď nejsilnější stát, Německo, nebo odejdou ti slabší, tedy jižané. V zájmu Německa není odejít,“ uvažuje Michl.

Evropská unie by se v dnešní době měla omezit na svou původní myšlenku. „To je protiválečný projekt a volný obchod. A dál už ne,“ zdůrazňuje Michl.

V současnosti dochází ke krizi kapitálu, říká Michl. „Budete mít fantastickou firmu nebo ideu, budete podnikatel a chcete financovat nějaký nápad. Může se vám stát, že nenajdete peníze čistě proto, že banky jsou teď nuceny držet více kapitálu na každý úvěr, čili zásahem regulátora to prodražuje celý proces úvěrování,“ vysvětluje.

„Když se podíváte na fondy, tak cpou peníze do státních dluhopisů, místo aby se rvali o nové podnikatele. Když se podíváte na pražskou burzu, tam si chodí pro peníze strašně málo lidí. Takže letošní rok bude o krizi kapitálu,“ předpovídá analytik.

Hypotéky jako reforma důchodů

Ačkoliv státy ohrožené dluhovou pastí by se měly především snažit vyrovnat své rozpočty, pro domácnosti může být jisté zadlužení dobrou volbou. „Dvě třetiny půjček domácnostem jsou hypotéky,“ připomíná Michl. „Hypotéky jsou podle mne zdravé zadlužení. Pro mne je to i reforma důchodů. Nevěřím, že budu mít od státu nějaké peníze, ale byt na hypotéku je dobré si koupit, protože ve stáří ho můžete třeba prodat a přestěhovat se do menšího.“

Dalšími dobrými alternativami státního důchodu je například mít děti a investovat do akcií. Sám Michl také jako zajištění na důchod investuje do fondu. Investovat do zlata naopak není příliš dobrou volbou. „Na zlato nevěřím, protože si myslím, že kdyby byla hypoteticky válka, tak je lepší mít olovo, konzervy a zakopat se někde ve srubu,“ uvedl v Hyde parku ekonom Aleš Michl.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)