Zklamané hokejistky skončily šesté

Přerov – Ani v zápase o páté místo si nakonec na Mistrovství světa nespravily chuť české hokejové reprezentantky do osmnácti let. I když v zápase dvakrát vedly, Finsku smolně podlehly 3:5. Zápas se hrál ve fantastické atmosféře, kterou na přerovském stadionu dokázalo vytvořit 3250 diváků.

Jestliže se hráčky po prohraném čtvrtfinále s Německem strachovaly, zda bude souboj o páté místo fanoušky ještě zajímat, hned první nahlédnutí do přerovské haly je muselo vyvést z omylu. Na zápas přišlo 3250 diváků, kteří na zaplněném stadionu vytvořili úžasnou atmosféru, se kterou se velká část děvčat na hřišti ve své kariéře možná už nesetká.

Češky i proto vstoupily do zápasu s chutí a Finky dokázaly přehrávat. Snahu v deváté minutě korunovaly i gólem, když od modré skórovala Kolowratová. Finky se ale vzchopily a do konce třetiny stihly ještě vyrovnat Kotkaslahtiovou.

Návštěva 3250 diváků se stala rekordem historie mistrovství
Zdroj: ČT24/Iva Gambová

Také úvod druhé části patřil domácím hráčkám, po samostatném úniku vstřelila svůj třetí gól na šampionátu Tereza Vanišová, která dostala český tým znovu do vedení. Jenže opět ne na dlouho, Finky se tentokrát prosadily z přesilovky a srovnaly na 2:2.

Vyloučení českých hráček předcházelo finskému gólu i na začátku poslední třetiny, kdy Hladíkové prošla za zády nepříjemná střela Suokoové. Klára Chmelové potom prakticky zopakovala svůj fantastický kousek ze zápasu proti Německu. Kličkami se zbavila několika obránkyň, pohrát si dokázala i s finskou brankářkou a srovnala. „Měla jsme i hodně štěstí, důležitější než mé góly je ale úspěch týmu,“ nepřeceňovala své umění mladá útočnice.

Střelecké dostihy ale pokračovaly i nadále. Hladíkové vyklouzl už chycený puk, který za její záda protlačila Tanskanenová.

Obrovské emoce vzbudila situace deset minut před koncem. Střelu Křížové tečovala před brankou Ledková a Češky se začaly radovat z gólu. K údivu jejich i celého stadionu ale rozhodčí branku neuznali. „Nechápu to, jsem pevně přesvědčená, že gól padl a byl naprosto regulérní,“ zlobila se po zápase jedna z český opor Denisa Křížová.

Češky určitě myslely výš než na šesté místo
Zdroj: ČT24/Iva Gambová

To zřejmě celý zápas rozhodlo. Psychicky sražené Češky sice vrhly všechny síly do útoku, příliš často ale puk ztrácely ještě před překročením útočné modré. Finské vítězství zpečetila minutu a půl před koncem Tulusová.

Za bojovnost si český tým přesto vysloužil dlouhotrvající aplaus zaplněných tribun. Po tvářích mnoha hráček se koulely slzy. Na šampionátu, kde chtěl tým útočit na medaile, se mladé hokejistky musely nakonec spokojit jen se šestým místem. Češkám škodila hlavně nízká produktivita. S výjimkou posledního utkání nedokázaly vstřelit více než dva góly za zápas. Proti USA, Švédsku a Německu se dokonce prosadily pouze jednou a to bylo na medaili málo. „Na domácím ledě jsme čekali určitě více. Nejvíce nás mrzí čtvrtfinále s Německem. Tým má určitě větší potenciál, než tady ukázal,“ hodnotil šampionát český trenér Tomáš Výtisk.

Naději do příštích let dává nízký věk českého výběru. V týmu bylo i mnoho patnáctiletých hráček. Některé hokejistky letošní osmnáctky jsou zařazeny i do kádru, se kterým svaz počítá pro vybojování účasti na Olympijských hrách v Soči v roce 2014.