Staré zkameněliny v novém výstavním hávu

Svéráznou cestu do pravěku připravilo pro své návštěvníky Moravské zemské muzeum v Brně. V Paláci šlechtičen totiž vystavilo vzácný soubor zkamenělin ze slavné lokality Messel v Německu. Mimořádnou kolekci tvoří 125 fosilií, a to převážně obratlovců včetně velkých savců, a je nutné zdůraznit, že na diváka čekají ve všech případech zachovalé originály!  Však také lokalita Messel ležící nedaleko Frankfurtu nad Mohanem bývá označovaná jako paleontologické Pompeje a může se pochlubit zápisem na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ve vrstvách messelské břidlice se díky mimořádným podmínkám zachovaly zkameněliny s nejjemnějšími strukturami včetně peří ptáků, blanitých křídel netopýrů a srsti savců.  Návštěvníky tak čeká jedinečný archiv života na planetě Zemi před neskutečnými 47 miliony let.

V této recenzi však nechceme rozebírat naznačený výstavní skvost, ale spíše efektní kontrast prastarého materiálu s nejmodernějšími výstavními muzeologickými přístupy. Tato výstava totiž opravdu nabízí zážitek milovníkům a obdivovatelům předvěkého života, ale také fanouškům současných technologií. A to její kouzlo zesiluje a povyšuje nad pouhé naplácání exponátů do neprodyšných vitrín.

Mimořádně vzácné zkameněliny jsou rozesety do působivě nasvícených stolů, z nichž mnohé jsou víceúrovňové. Jinými slovy zájemci si mohou z pojízdných šuplíků jakoby vytahovat nové a nové exponáty. Působivé je také potemnělé svícení, ve kterém magicky září tyto kamenné otisky prastarých zvířat.  Připočtěte k tomu projekce přírodního prostředí na okolní stěny a kulisy zvířecích zvuků a  rázem se ocitnete v časech, kdy se po Zemi proháněli třeba obří mravenci vážící až deset gramů, tedy více než mnozí současní kolibříci. A také do časů, kdy Evropa byla ze všech stran obklopena mořem.   

Exponáty pocházející z Hesenského zemského muzea v Darmstadtu doplnili v Brně o interaktivní prvky. A tak se v tomto případě může návštěva muzea stát skutečně zážitkem díky naprosté technické novince v podobě multimediálního průvodce, kterého si mohou vychutnat nejen vlastníci chytrých mobilních telefonů, tabletů či přehrávačů. Od průvodkyň si totiž ti ostatní mohou vypůjčit iphone a  využít vzpomínané přístroje  jako efektní zvukové průvodce. Celá výstava je pokryta bezdrátovým internetem a také speciálními QR kódy. Aktivovaná čtečka těchto nenápadných černobílých čtverečků zobrazuje na displeji jmenovaných zařízení jejich obsah. Návštěvníkům procházejícím expozicí se tedy nabídne užívání dotykové obrazovky s informacemi o unikátní kolekci v písemné i zvukové podobě.

A kdo se chce kouzlu starého ve spojení s novým oddat ještě více, získá díky popsanému odkrývání QR kódů třeba doplňující obrázky k exponátům nebo speciální záběry ze ZOO demonstrující živé následovníky zvířat otisklých do kamene.  Navrch získáte plán výstavy, ale také jednoduchou počítačovou hru, kterou najdou zájemci  i na webových stránkách. Je jasné, že tady se zejména mladým snaží muzejníci za pomoci nových technologií zpřístupnit vystavované téma skutečně ze všech možných úhlů, vedle originálů také  videem, obrázky, mapami nebo zvukem. A takové spojení světa dávno mrtvých tvorů a nejprogresivnějších technických přístupů výstavě sluší. V tomto případě až do prvního dubnového týdne.