Panský dům se má stát centrem Uherského Brodu

Uherský Brod - Plán na obnovu historického domu v centru města mají uherskobrodští radní. Ti chtějí, aby se historický panský dům stal reprezentativní městskou budovou, kde bude nejen obřadní síň, ale také například muzeum, které zmapuje historii Brodu jako královského města.

Uherskobrodská radnice chce nechat zpracovat projekt na využití Panského domu, který by měl šanci získat peníze na rekonstrukci z tzv. norských fondů. Oprava památky by podle odhadů měla vyjít na 50-60 milionů korun. „Maximální výše grantu by mohla dosáhnout 30 milionů korun, zbytek bude muset zaplatit město,“ řekl starosta Uhrského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Aby Uherský Brod s žádostí o financování uspěl, musí splnit několik podmínek. Jednou z nich je dlouhodobé kulturní využití objektu a zpřístupnění prohlídkové trasy, která návštěvníky seznámí s historií objektu i celého města.

Památce by se měla navrátit její původní tvář, zmizí například prvky socialistického realismu, které na budově zanechala rekonstrukce v 70. letech minulého století. Budovu přesto zasáhne modernizace. I když je tam dnes řada kulturních institucí, lidé na vozíčku mají smůlu, do knihovny se pohodlně nedostanou. Po rekonstrukci už by celý objekt měl být bezbariérový, zároveň by ale nemělo dojít k velkému zásahu do jeho podoby. Například nezbytný výtah, který se stane součástí památky, bude před očima běžných návštěvníků skryt. 

Využití se příliš nezmění

I nadále bude v památce městská galerie i knihovna, využití nalezne i obřadní síň a prostory budovy se dále rozšíří příští rok, kdy se do jiného zařízení přestěhuje místní Základní umělecká škola. Právě v tu dobu by, pokud bude Uherský Brod se žádostí o grant úspěšný, mohla začít rekonstrukce Panského domu. 

  • Panský dům v Uherském Brodu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318371.jpg
  • Panský dům v Uherském Brodu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3184/318370.jpg

Panský dům

Historický jednopatrový dům s arkádami a množstvím architektonických detailů byl postaven roku 1512 Janem z Kunovic. Stavba nahradila původní měšťanský dům, některé původní gotické prvky se zachovaly i v jeho nové podobě. Další přestavby, tentokrát v barokním duchu, se dům dočkal na přelomu 17. a 18. století. Po vymření rodu Kouniců dům spolu se zámkem roku 1922 koupilo město. Poslední komplexní rekonstrukce objektu byla provedena v sedmdesátých letech.

Panský dům je dnes jedním z kulturních center Uherského Brodu. Nachází se zde obřadní síň, galerie, gotická kaple Kouniců, knihovna a základní umělecká škola. Je zde také vinárna a ve vnitřní zahradě letní kino.

Zdroj: Wikipedie