Gurmáni budou mít svůj svátek - ve dvaceti městech a celý měsíc

Olomouc - Milovníci dobrého jídla budou mít příští zhruba měsíc svátek. Od neděle do půlky února totiž trvá Grand restaurant festival, v rámci kterého budou moci ochutnat v 63 restauracích celé České republiky ty nejlepší kulinářské speciality.

Grand restaurant festival vznikl proto, aby se lidé seznámili s vysokou gastronomií. „Lidé se bojí chybovat v gastronomii. Tohle je možnost jak ochutnat za rozumné ceny, co restaurace v jednotlivých krajích nabízejí,“ říká organizátor festivalu Pavel Maurer. Festival má teprve tři roky a neustále roste. Nejprve šlo výhradně o pražskou záležitost. Loni si jeho program vychutnalo skoro 20 tisíc lidí. Letos se zapojilo 63 restaurací z 20 měst. Z toho 11 ze severní a střední Moravy. „Loni byl takový zájem, že nás navštívilo přes 800 hostů festivalu, většinou to byli hosté noví, kteří se potom v průběhu roku vraceli,“ pochvaluje si provozovatelka restaurace Jana Lerchová.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Každá restaurace si vytváří své originální menu. To by mohlo vypadat třeba takto. Na jídelníčku musí být vždy tradiční český pokrm, specialita šéfkuchaře a nejlepší jídlo od maminky. Restaurace mohou hosté na základě festivalové ochutnávky také hodnotit a to na internetové adrese www.grand-restaurant.cz.