Evropské dotace umí nejlépe čerpat Kopřivnice

Ostrava - Přes tři miliardy korun si v loňském roce připsala města a obce v Moravskoslezském kraji z evropských fondů. Aktivita radnic v získávání dotací se přitom liší. Některé mají obavy z finanční spoluúčasti. Města mají na podávání dalších projektů čas jen do konce února.

Nové chodníky, cyklostezky, hřiště či moderní vybavení školy. Z velké části mají na těchto investicích podíl evropské peníze. Jejich získání ale záleží na tom, nakolik je radnice aktivní. Nejlepší města si připisují k dobru desítky milionů ročně. „Mezi nejúspěšnější města při čerpání z regionálního operačního programu patří Kopřivnice, Český Těšín, Nový Jičín a z těch menších měst bych zmínil Rýmařov, který je také velmi aktivní,“ prozradil ředitel Úřadu regionální rady David Sventek. Na opačném konci tabulky se drží Petřvald. Podle vedení města obecní rozpočet nemá na spolufinancování v minimální výši 15 procent. A radnice se kvůli tomu zadlužovat nechce. „Již druhé volební období se zastupitelstvo města rozhodlo pro prioritní projekt a to je výstavba radnice. Takže naše finanční prostředky šetříme,“ uvedla starostka Petřvaldu Jarmila Skálová. Naopak nejúspěšnější Kopřivnice vloni získala 50 milionů na opravu nejvytíženější ulice a letos dokončí cyklostezku za 13 milionů. Spoluúčast město bez problémů zaplatí. „Na všechny projekty má město vyčleněny prostředky v rozpočtu města. Zatím jsme nebyli nuceni přistoupit k tomu, abychom si brali úvěr,“ tvrdí místostarosta Kopřivnice Miroslav Kopečný.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

A rozdíly jsou vidět také v personální oblasti. Zatímco v Petřvaldu se evropskými dotacemi nezabývá nikdo, v třikrát větší Kopřivnici funguje samostatné celé oddělení se čtyřmi úředníky. Další argument proti investicím - ekonomická krize. Na jedné straně snižuje rozpočty měst a tedy i spoluúčast, na straně druhé ale stavby zlevňuje. „My dnes vyhodnocujeme úsporu na úrovni 30 až 40 procent na zakázkách, což prakticky znamená, že budeme schopni podpořit o 30 až 40 procent více dobrých projektů,“ řekl David Sventek. Města mají teď poslední šanci na čerpání evropských peněz. Až do konce února mohou podávat projekty a soutěžit o celkem 290 milionů korun. Pak penězovod vyschne, možnost dotací se obnoví až za 2 roky.