Nejkrásnější knihy pro děti jsou v Orlové

Nejkrásnější české a slovenské knihy pro děti jsou k vidění v městské knihovně v Orlové. Putovní výstavu připravil Památník národního písemnictví spolu se slovenským Mezinárodním domem umění pro děti. Knihy přitom zamčené pod sklem, děti si je mohou podle libosti pročíst nebo prolistovat.

Knihy Jan Amos Komenský nebo Tomáš Garique Masaryk Renáty Fučíkové, Rozprávky Hanse Christiana Andersena nebo básně Petra Nikla Zahádky. Na výstavě je pohromadě přesně dvě stě knih a každý malý návštěvník si najde tu svou nejkrásnější.

„Náplň těch knížek je různá, jsou to pohádkové knížky ale i říkadla, nějaká naučná literatura,“ říká ředitelka Městské knihovny Orlová Iva Sušková.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Knihy na výstavě jsou výběrem z české i slovenské soutěže o nejkrásnější knihu pro děti za posledních deset let.

„Při hodnocení těchto knih se zohledňuje obsah knih, ale hlavně jejich umělecké zpracování,“ dodává ředitelka.

„Ještě neznáme tolik písmenek, abychom mohli číst, ale je pro nás přínosem to, že si děti na knihu mohou sáhnout a prohlédnout si obrázky. V každém případě to v žácích vzbudí jakýsi zájem o knihu, který samozřejmě chceme,“ říká učitelka 1. třídy Blanka Kawanová.

Orlová je posledním městem v České republice, kde je výstava k vidění. Nejkrásnější české a slovenské knihy poputují 22. ledna dál na Slovensko.