Naděje pro třetí svět - přístroj rozpozná tuberkulózu z dechu

Dillí – Indičtí vědci vymysleli přístroj, díky němuž je možné tuberkulózu odhalit z pouhého dechu. Tzv. elektronický nos pracuje na podobném principu jako policejní alkoholtestery. Diagnostikovat nemoc by trvalo pár desítek vteřin. Přístroj by bylo možné využít především v odlehlých venkovských oblastech, kde není lékařská péče dobře dostupná a na výsledky tradičních testů se čeká příliš dlouho.

Tuberkulóza je strašákem rozvojového světa. Bakterie, které napadají v první fázi plíce, každoročně připraví o život skoro jeden a půl milionu lidí. Nakažených je ale ještě asi čtyřikrát tolik. Indičtí vědci získali na testování nového přístroje, díky němuž by se jim mohlo podařit ročně zachránit statisíce životů, dokonce i grant i od nadace Billa a Melindy Gatesových. „Žádná existující metoda diagnostiky není příliš šikovná a na výsledky testů se musí dlouho čekat. Místo krve nebo hlenů se proto soustředíme na složky v dechu,“ vysvětluje ředitel Mezinárodního centra pro genetické inženýrství a biotechnologie Virander Singh Chauhan.

Pokud se elektronický nos osvědčí, chtěli by ho vědci rozšířit do odlehlých a chudých oblastí, kde nejsou krevní testy k dispozici. „Prošli jsme fází objevování a teď bude nutné se soustředit na fázi ověřování. Pokud se ukáže, že jsme se nemýlili, pak zmenšit náš vynález na příruční velikost už nebude nic těžkého,“ domnívá se Chahuan.

V rozvinutém světě se tuberkulózu podařilo díky lepší hygieně a očkování prakticky vymýtit. Elektronický nos by ale mohl pomáhat i tam. Vědci ověřují, jestli lze detekovat z dechu i jiné nemoci. „Dřív jsme na to neměli potřebnou technologii. Teď je ale tady a do budoucna se může změnit diagnostika rakoviny, nemocí střev, ledvin a tak dál,“ doufá Chauhan. V současnosti se pomalu rozbíhají testy na rozpoznání ledvinových onemocnění z dechu. Vědci doufají, že půjdou stejně dobře jako u tuberkulózy.

Elektronický nos (zdroj: ČT24)
Vydáno pod