Co všechno by církev dostala v restituci v Moravskoslezském a Olomouckém kraji?

Ostrava, Olomouc - Opavsko-ostravská diecéze dnes zveřejnila seznam majetku, který chce v restituci zpět od státu. Olomoucká arcidiecéze zatím váhá. Soupis majetku je podle jejích zástupců zastaralý a je potřeba ho aktualizovat. To by ovšem stálo miliony. Proto zástupci církví s napětím čekají, jak dopadne zítřejší hlasování vlády o církevních restitucích.

Tisíce hektarů lesů a půdy, desítky převážně hospodářských budov – to jsou hlavní položky na církevním seznamu komunisty zabaveného majetku. Farnosti mají inventář nachystaný už dlouho. S jeho aktualizací ovšem vyčkávají. „Nemáme u všeho samozřejmě udělaný aktuální výpis z katastru, protože ten je drahý a když nevíme, jak to dopadne, tak investovat miliony do všech výpisů by bylo nemoudré,“ říká arcibiskup Jan Graubner. Jedinou zajímavou stavbou, kterou by mohla olomoucká arcidiecéze získat zpět, je zámek v Kroměříži – ten ale nenárokuje. Chce hlavně majetek prospěšný pro drobné farnosti. Například v Dubu nad Moravou u Olomouce by majetkové vypořádání mohlo pomoci vyřešit parkování před chrámem Očištění Panny Marie.

Reportáž Moniky Bezuchové a Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Na uplatnění nároků se chystá i Řád německých rytířů. Tomu dříve patřil například hrad Sovinec, lázně Karlova Studánka, ale hlavně hrad Bouzov. „Pro nás je to součást historie řádu. Bude ale dál zpřístupněn a sloužit veřejnosti,“ slíbil sekretář velmistra pro Čechy, Moravu a Slezsko Robert Rác Fam.

Co vše bude po státu požadovat, zveřejnila dnes i opavsko-ostravská diecéze. Na seznamu zabaveného vlastnictví z února roku 1948 má 18 000 položek. Zmapovala 99 procent majetku, který jí v roce 1948 zabavil stát. V restituci počítá s navrácením lesů kolem Ostravice a Bílé. „Počítáme s tím, že tam budeme hospodařit. Vnímáme to jako výzvu,“ vyjádřil se vedoucí správy majetku Ostravsko-opavské diecéze Zdeněk Miketa. Zákon o církevních restitucích bude zítra projednávat vláda. Stát se v něm zavazuje, že církvím vrátí majetek a vyplatí 59 miliard korun, kvůli inflaci by ale suma mohla vzrůst až na 96 miliard. Zástupci Věcí veřejných ale přišli s návrhem na pozdržení finančního vyrovnání a kvůli sporům v koalici jim hrozí odchod z vlády.

Vydáno pod