Chovateli u Lanžhota někdo střílí ovce

Lanžhot – Celkem o dvanáct ovcí už přišel Petr Uhlíř, někdo mu je zastřelil. Zvířata chová majitel na oploceném pozemku u rybníka Křenová. Od roku 2010 se ovce staly terčem neznámého střelce celkem čtyřikrát, naposledy přišel chovatel o dvě zvířata v silvestrovské noci. Celou věc už nahlásil policii.

Z šestnácti ovcí zbyly majiteli už jen čtyři. Dvanáct ovcí padlo za oběť neznámému pachateli, který má od roku 2010 spadeno na Petra Uhlíře. Za tu dobu čtyřikrát našel majitel na svém pozemku mrtvá zvířata. Někdo je zastřelil. Poslední smutný nález ho čekal na Silvestra. „Našel jsem jednu ovci střelenou do krku, ta už byla mrtvá, a druhou postřelenou, která dokonávala. Obě byly březí,“ popsal Petr Uhlíř.

Ovce chová Uhlíř na oploceném pozemku, kde se zvířata volně pohybují. Součástí pastviny je i rybník Křenová, kam občas majitel po domluvě pouští rybáře. Ti v létě sedávají u vody i dlouho do noci, Uhlíř má proto strach, aby neznámý střelec neminul cíl a místo ovce omylem nevystřelil po člověku. Podle nalezených patron Petr Uhlíř usuzuje, že střelec nejprve útočil kulovnicí, poslední střelba se ale odehrála malorážkou. 

Hovoří majitel ovcí Petr Uhlíř (zdroj: ČT24)

Kdo může být strůjcem útoků, to majitel neví, nikoho zatím obviňovat nechce. Připouští ale, že by situace mohla mít i politicky podtext. „Jsem opoziční zastupitel a dost často kritizuji vedení obce. Nemyslím si, že by s tím vedení obce mělo něco společného, ale dotyčný pachatel se tímto může chtít někomu zavděčit,“ uvažoval Uhlíř. Podle něj dochází k útokům často po zasedání zastupitelstva. Jedním dechem ale dodává, že jde jen o jeden z motivů, který mu přišel na mysl a jeho domněnka nemusí být správná. „Vůbec tomu nerozumím, nechápu to,“ dodal majitel. 

Za informace vedoucí k dopadení pachatele slíbil odměnu, zároveň vše předal na policii včetně střel pro balistickou zkoušku. „V minulosti už jsme k majiteli vyjížděli, v roce 2010 přišel celkem o šest ovcí. Případ jsme řešili pro podezření z přečinu poškozování cizí věci, ale bohužel se nepodařilo zjistit, kdo má střelbu na svědomí,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová s tím, že zatím nelze potvrdit, zda je střelcem stále stejný pachatel.

Vydáno pod