V historickém plynojemu už roste hlediště a jeviště

Z jedné ze stěžejních budov památkově chráněného areálu vítkovických Vysokých pecí – Plynojemu, bude originální multifunkční aula. Dělníci teď čtyřiadvacet hodin denně budují jednotlivá patra. V tom nejvyšším bude sál pro 1500 lidí. První festival, který tam najde zázemí, bude letošní Janáčkův Máj a po něm Colours of Ostrava.

Plynojem o objemu 50 tisíc metrů krychlových sloužil pro jímání vysokopecního plynu a udržování tlaku v plynové síti. Neobvyklou rekonstrukci vymyslel na objednávku průmyslníka Jana Světlíka architekt Josef Pleskot.

"Ten největší oříšek už máme ze sebou. To byl zdvih zvonu plynojemu.
Teď momentálně doděláváme betonovou vestavbu o nejvyšší patro, kde bude velký sál," říká ředitel Dolní oblasti Vítkovice Petr Koudela.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Stojíme na jevišti a z něho budou moci návštěvníci, diváci, studenti, vidět prostřednictvím jeviště na vysokou pec. Právě za tím jevištěm je otevřený otvor v historickém plášti plynojemu,“ dodává ředitel.

Stavbyvedoucí Pavel Svoboda doplňuje, že v současné fázi dokončuje monolitické konstrukce. „Jedná se o podlaží pod samotným jevištěm, kde budou v budoucnu foyery a různé výstavní prostory. V prvním podlaží pak bude kavárna. Další práce jsou vnitřní práce, instalace, sádrokartony, vyzdívky, vzduchotechnika,“ popisuje Svoboda.

Na stavbě pracuje denně asi sto padesát lidí. I přes noc jich tam pokračuje dvacet až třicet.

„Hlavně ty monolitické konstrukce, betony, jsou časově nejnáročnější. Takže z toho důvodu musí být i ty noční směny,“ vysvětluje stavbyvedoucí.

Jak se stavebníkům z Dolní oblasti podařila zvládnout akustika, to se mohou lidé přesvědčit 8. května, kdy bude v plynojemu hrát Jaromír Nohavice a Janáčkova filharmonie.

Vydáno pod