Policie vyšetřuje bývalé vedení VaK Břeclav

Hustopeče (Břeclavsko) - Déjà vu zažil současný starosta Hustopečí Luboš Kuchyňka (ODS), když mu přišel dopis od policie. Oznámil mu, že vyšetřovatelé se budou zabývat případem výstavby a oprav čističek před 5 lety. Tehdy byl dnes komunální politik předsedou představenstva akciové společnosti Vodovody a kanalizace (VaK) Břeclav. Policie se přitom veřejnou zakázkou za přibližně 1 miliardu korun už v minulosti zabývala a případ odložila. O to větší překvapení teď starosta Kuchyňka zažil.

Kromě Luboše Kuchyňky sdělili policisté obvinění i bývalé místopředsedkyni představenstva VaK Břeclav Pavlíně Vlkové. Co konkrétně je ale předmětem vyšetřování, to nechce v tuto chvíli státní zastupitelství prozradit. „Při uzavírání obchodních smluv jsme údajně nepostupovali s náležitou péčí, což ale odmítám,“ řekl České televizi starosta Kuchyňka. Obvinění se týká některých smluv spojených s projektem Břeclavsko, který zahrnoval budování čističek a investice do infrastruktury. „Obvinění mne překvapilo, podal jsem protest proti postupu policie,“ doplnil Kuchyňka. 

Pro podezření z přijímání úplatků a zvýhodňování osob při výběrových řízeních vyšetřovali policisté členy představenstva břeclavské akciové společnosti Vodovody a kanalizace už v roce 2007. Firma organizovala na Břeclavsku obrovský projekt výstavby a oprav čističek a budování odpadních stok - za více než jednu miliardu korun.

Podle tehdejší krajské policejní mluvčí Jany Šípkové nebylo vyšetřování zahájeno na základě žádného trestního oznámení, ale bylo výsledkem práce samotných policistů.

O výběrová řízení na stavbu čističek a kanalizací na Břeclavsku se zajímal také antimonopolní úřad. Tři ze čtyř částí projektu zastavil a prověřoval uzavření smluv.

Policisté ale před pěti lety případ odložili, protože se jim nepodařilo žádné provinění prokázat. „Předpokládám, že stejně to dopadne nyní,“ uzavřel Luboš Kuchyňka.