Opavští radní nechtějí pomník bývalým německým obyvatelům

Opava - Opavští radní nepodpořili nápad postavit v Opavě pomník bývalým německým obyvatelům. Odmítli žádost Slezského německého svazu Opava o vypůjčení pozemku v jednom z městských parků. Kde a zda vůbec bude ve městě stát kamenný památník, není jasné.

22 tisíc Němců žilo v Opavě v roce 1930. Dnes je jich zhruba 80. Ve městě chtějí vytvořit připomínku těch, kteří se po válce museli vystěhovat. „Dříve v tom našem městě byly význačné osoby, které se podílely na výstavbě toho města, těm jsme chtěli na počest postavit památník,“ říká předseda Slezského německého svazu Opava Gűnter Kořínek. Vedení města se ale představa památníku nezamlouvá. Městská rada rozhodla, že jej v centru města nechce. Rozhodnutí však nebylo jednomyslné. „Památník civilním německy hovořícím původním obyvatelům tady patří, každé město má svou historii a k opavské historii patří to, že zde tito lidé žili,“ myslí si radní Gabriela Mathiasová.

„Nikdo nezpochybňuje to, že tady žila spousta Němců a neodmyslitelně to patří k Opavě jako takové. Já si ale nedovedu představit, že by na jedné malé cedulce byla celá komplikovaná historie,“ říká náměstkyně primátora Pavla Brady.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Nevhodně zvolené místo i vzhled památníku a také samotný nápis. Tři hlavní důvody pro odmítnutí. Text se přitom měnil již třikrát. „Na tom textu vadilo, že tam ti původní obyvatelé byli po 1945 vyhnáni, že? My jsme tam napsali, že opustili svoji vlast,“ uvedl Gűnter Kořínek. Radní ve svém rozhodnutí navrhli i náhradní řešení. Bez úspěchu. „My jsme navrhli, aby Slezský německý svaz v Opavě umístil pamětní desku na sekretariátě své budovy,“ říká mluvčí magistrátu Lada Dobrovolná. „Na sídle našeho svazu to nemůže být umístěno, protože my jsme tady v nájmu a to je soukromá budova,“ oponuje předseda Slezského německého svazu Opava Gűnter Kořínek. Slezský německý svaz má podle svého předsedy peníze na památník již připraveny. O jeho umístění a vzhledu zatím dál jedná s vedením města.