K odpovědnosti za předražený justiční palác se nikdo nehlásí

Brno – Krajský soud v Brně se odvolal proti dvoumiliardové pokutě, kterou mu uložil brněnský finanční úřad kvůli pochybením při stavbě justičního paláce. O případu informovala včera Česká televize. Ekonom soudu Jan Lippert ČT také sdělil, že chyby přiznává, trvá ale na tom, že nebyly zásadní. Ministerstvo spravedlnosti zvažuje kárné žaloby.

Náklady na výstavbu supermoderního justičního areálu, který byl otevřen zhruba před dvěma lety, postupně rostly. Podle prvních odhadů měl areál stát 805 milionů, ministerstvo spravedlnosti nakonec schválilo upřesněný rozpočet 1,7 miliardy korun. Nakonec však činily celkové náklady 1,9 miliardy. Jedním z lidí, kteří financování stavby řídili, byl ekonom městského soudu Jan Lippert. „Pochybení  je tam ve své podstatě nesporné,“ přiznal ČT. Podle Lipperta jde například o špatné termíny splatnosti na fakturách. Ty byly rozporu s tím, co tehdy požadoval stát. Lippert ale trvá na tom, že pochybení nebyla zásadní. „Pochybení bylo výhradně v rovině formální,“ dodal.

K hlavní odpovědnosti za nedostatky se ale nikdo nehlásí. Mluvčí brněnského soudu už včera uvedla, že je instituce vázána mlčenlivostí, a nebude tedy nic komentovat. Podle ministerstva spravedlnosti jde ale pochybení za soudem. „Ministerstvo spravedlnosti celou záležitost prověřuje, pokud budou splněny podmínky pro podání kárných žalob na konkrétní osoby, ministr je podá,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Palečková.

Nejvyšší kontrolní úřad už dříve naznačil, že za pochybné finacování může i ministersvo spravedlnosti, které tehdy řídil ministr Pavel Němec. Podle NKÚ resort slepě kýval soudu na navyšování rozpočtu. Němec to už dříve odmítl. Stavbu kritizovala i vláda tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

Kauzu v minulosti šetřila i policie kvůli podezření z porušení rozpočtové kázně. Případ ale odložila. Krajský soud v Brně už kvůli stavbě justičního areálu jednu pokutu dostal. Sankci 200.000 korun mu kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách v polovině roku 2010 vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a loni na podzim ji potvrdil Krajský soud v Hradci Králové.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod