Který majetek se církvím vrátí?

Jižní Morava/Zlínsko - Nevypořádané vlastnické vztahy státu s církvemi také na jižní Moravě na řadě míst blokují rozvoj. Jak velký objem majetku se na jižní Moravě církvi vrátí, není ještě zcela jasné. Úplný seznam jednotlivé řády teprve upřesňují.

Sami církevní představitelé na jihu Moravy jakoby byli zaskočeni tím, že vládou návrh na církevní restituce prošel. Například převor Benediktínského opatství v Rajhradě Augustin Gazda se k restitucím církevního majetku obšírněji vyjadřovat nechce. Potvrdil však, že mají připraven seznam pozemků a dalších statků, o něž by usilovali v církevních restitucích. Žádné se nedotýkají samotného města Rajhradu. „Zveřejníme je až v okamžiku, kdy bude zákon skutečně schválen,“ uvedl převor.

Stejně opatrná je i Anežka Hasoňová, matka převorka Cisterciáckého opatství Porta Coeli v Předkláštěří u Tišnova. „Samozřejmě víme, o co bychom žádaly. Ale stejně by se to muselo aktualizovat. Po těch letech už hodně nemovitostí neexistuje. A pokud by to byly domy, v nichž například sídlí obec, asi bychom na ně stejně nedosáhly. Každopádně lesy, louky, pole a rybníky bychom vrátit chtěly, abychom měly z čeho žít a opravovat klášter,“ uvedla převorka.

  • Klášter Porta Coeli v Předklášteří zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3193/319275.jpg
  • Porta Coeli zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3193/319274.jpg
  • Porta Coeli v Předklášteří zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3193/319276.jpg
  • Klášter Porta Coeli v Předklášteří zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3193/319272.jpg

Na restituce přitom čekají jako na smilování přímo v obci Předklášteří, kde je zablokováno kvůli případným církevním restitučním nárokům řada pozemků. Pokud budou restituace schváleny, rozváže to ruce rozvoji obce a našeho územního plánu. Pokud se jasně určí vlastník, budeme mít s kým jednat,„ vysvětlil starosta Předklášteří Antonín Nahodil. Podle něj navíc záleží hodně na tom, jak bude zákon znít. “Protože když bude kopírovat ten z roku 2008, tak se restituce nebude vztahovat například na budovu našeho obecního úřadu. Ale pokud bude jiná, bude za ni zřejmě muset klášteru přijít finanční náhrada," dodal Nahodil.

O restitucích hovoří starosta Předklášteří Antonín Nahodil (STAN) (zdroj: ČT24)

Chudá brněnská diecéze

Brněnská diecéze, která je jednou z nejmladších, podle své tiskové mluvčí Martiny Jandlové žádné velké statky, které by mohla nárokovat, nemá. „Na rozdíl od olomoucké nebo pražské, které vždy byly velmi bohaté, brněnská diecéze bude nárokovat zhruba 1800 hektarů pozemků. A to je na území přesahujícím Jihomoravský kraj, opravdu velmi málo,“ uvedla Jandlová. Jsou to podle ní většinou zahrady u farností a žádné významné území.

To povrdil i náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD), který ale příklady blokací pozemků církevním restitučním nárokem přesto uvedl. „Jsou to například tisíc metrů pozemku v zóně před hypermarketem Globus, kde je menší průmyslová zóna, kde se ale dosud nesmělo stavět. Nebo jsou to pozemky mezi Šlapanicemi a Slatinou, které chtělo využít CTP v průmyslové zóně, ale nebylo to možné. A nakonec je to třeba jízdárna TJ Moravan neboli Svatotomášský dvůr na ulici Veveří, který patříval augustiniánskému klášteru a do něhož léta nikdo neinvestoval,“ dodal Pospíšil.

V Brně budou uplatňovat restituční nároky například milosrdní bratři. Podle převora Františka Martina Macka by chtěli zpět získat vinohrady a sklepy u Valtic. Peníze z hospodaření chtějí využít na provoz známé nemocnice nesoucí jejich jméno.

Více majetku si církev bude nárokovat na Zlínsku

Většina majetku navraceného ve Zlínském kraji patří do olomoucké arcidiecéze. Restituce budou zahrnovat zejména pozemky – ať už pole, lesy nebo část už zastavěné plochy ve městech. Úplný seznam ale ani olomoucká arcidiecéze sepsaný nemá. Většina obcí ve Zlínském kraji restituce vítá, mnohé z nich se totiž kvůli nevypořádaným vztahům k některým pozemkům nemohly rozvíjet. Sama města, kterých se restituce nejvíce týkají, začínají sama sestavovat seznam majetku, který církvi připadne. To je i případ Uherského Brodu.

Na schválení restitucí čekala například také obec Modrá na Uherskohradišťsku. Chtěli tam vybudovat parkoviště pro autobusy, které přivážejí poutníky na nedaleký Velehrad. Paradoxně i v tomto případě ale narazili na to, že vlastnické právo k pozemkům dosud nebylo vypořádáno.

Jediným městem, které může restituce pustit zcela z hlavy, je krajský Zlín. Tomáš Baťa při stavbě svého impéria totiž předběhl dobu i v této záležitosti a pozemky  od církve vykoupil už v první polovině minulého století. 

Vracet se zřejmě nebude ani zámek v Kroměříži, jehož Květná zahrada je zařazená na seznam UNESCO. Důvodem je finanční náročnost spojená s údržbou této rozsáhlé památky.