Vysoké škole realitní hrozí omezení akreditace

Brno - Omezení akreditace pro bakalářský studijní obor Realitní makléř hrozí Vysoké škole realitní - Institutu Franka Dysona. Akreditační komise se školou zahájila správní řízení mimo jiné kvůli personálním problémům. Škola se proti rozhodnutí odvolala.

Nedostatečná kvalifikace učitelů, malý počet publikací a celková stagnace výuky. Od svého vzniku se podle Akreditační komise VŠ realitní neposunula nikam dál. Proto komise zahájila správní řízení na omezení akreditace.

„K případnému omezení akreditace se nebudeme vyjadřovat, protože výsledek řízení se nedá předjímat. Proti zahájení řízení jsme se odvolali k ministerstvu školství,“ píše se v prohlášení, které škola zaslala ČT.

VŠ realitní nabízí dva bakalářské obory - Realitní makléř a Oceňování nemovitostí - ve formě denního i dálkového studia a řadu kurzů určených pro ty, kteří obchodují s nemovitostmi. Škola má dvě pobočky - v Brně a v Praze.

Faktem ale je, že Akreditační komise ročně podá desítky návrhů na omezení nebo odebrání akreditace, které následně ministerstvo školství potvrdí. Jen výjimečně rozhodne jinak, než doporučuje komise.

Omezení akreditace pro vysokou školu znamená, že stávající studenti obor smí dostudovat, žádní noví ale nesmí do omezeného oboru nastoupit. V případě VŠ realitní by tedy všichni studenti mohli obor Realitní makléř dostudovat, nové uchazeče by škola mohla přijmout jen do oboru Oceňování nemovitostí.

Vysoká škola má dvě varianty - může výtky Akreditační komise odstranit a požádat o opětovné udělení akreditace, nebo nechá po dostudování posledních studentů obor zaniknout.

V Brně už Akreditační komise odebrala právo vyučovat Rašínově vysoké škole.

Závažné nedostatky na Rašínově vysoké škole zjistil audit komise už v květnu 2009. Tehdy byla škola vyzvána k nápravě, když k ní ani po roce nedošlo, komise navrhla odebrání akreditace pro magisterské programy. Po vleklých sporech škola skutečně o akreditaci přišla. Její studenti v prosinci definitivně přišli o statut studenta.