Vokalista Bobby McFerrin je další hvězdou Colours of Ostrava

Tým Zlaty Holušové oznamuje po kapkách hvězdy letošního ročníku festivalu Colours of Ostrava. Po psychedelické formaci Flaming Lips a proslulé islandské zpěvačce Björk přišel s dalším slavným jménem - do Ostravy přijede zpěvák Bobby McFerrin, držitel deseti cen Grammy, který prodal miliony desek. Snad každý zná jeho hit - Don´t Worry Be Happy.

Pro Bobbyho McFerrina to bude první vystoupení pod širým nebem. S sebou si přiveze vokální trio WeBe3.

McFerrin je označován za jednoho z největších vokálních inovátorů a improvizátorů na světě. Má neobyčejný hlas o rozsahu čtyř oktáv a mimořádnou techniku. K vyjadřování mu stačí pouze hlas a tělo, které používá jako bicí. Umí vzbudit zdání dvojhlasného a vícehlasného zpěvu, zazpívá i nástrojové party třeba z Vivaldiho. Do svých vystoupení zapojuje publikum.

Mc Ferrin se narodil v New Yorku. Jeho cesta k hudbě byla docela přímá. Jeho otec Robert McFerrin byl totiž prvním afroameričanem, který zpíval v Metropolitní opeře.

Bobby Mc Ferrin hrál jako dítě na klarinet a pak na klavír, na střední škole založil první kapelu. Vystupoval nejprve jako klavírista, později jako zpěvák a dirigent. Je první zpěvák, který kdy vyjel na turné bez jakéhokoliv doprovodu a bez připraveného programu. První sólové album vydal roku 1982. Největší úspěch měl s deskou Simple Pleasures, na které je právě píseň Don´t Worry Be Happy.

Jedenáctý ročník festivalu Colours of Ostrava bude od 12. do 15. července. A letos poprvé budou všechna pódia i zázemí včetně stanového městečka v Dolní oblasti Vítkovic. Organizátoři plánují koncerty i v unikátně rekonstruovaném plynojemu, kde právě vzniká koncertní síň.