Obyvatelé olomouckého Lošova chtějí les, investor zase stavební parcely

Olomouc - Obyvatelé olomoucké městské části Lošov protestují proti nové výstavbě v areálu tamní bývalé lesní školky. Lidé tady chtějí les. Sepsali proto petici, ve které požadují, aby magistrát záměru soukromého investora zabránil. Podnikatel Oldřich Přikryl, kterému lokalita patří, ale tvrdí, že obavy obyvatel jsou předčasné. Co přesně tady v budoucnu bude, ještě není jisté.

Bývalá lesní školka v lokalitě Zlatý důl v Olomouci – Lošově. Soukromý investor tady údajně chce vybudovat nový satelit. Podle obyvatel městské části i zástupců Hnutí Duha proto prosazuje převod deseti hektarů lesní půdy na stavební parcely. „Primárně nám jde o to, aby zůstala zachovaná tato lesní půda pro les jako takový. A v podstatě tady neexistují racionální důvody k tomu, aby ten les tady nemohl být. Tady jsou vitální stromy,“ říká iniciátor petice Jan Kolenyák. „Ten případ v Lošově je nebezpečný precedent, protože jde o převod lesních pozemků na stavební parcely, což vyvolá zisk developera stonásobné hodnoty toho současného pozemku a zároveň znamená zánik toho lesa,“ přidává se Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podnikatel Oldřich Přikryl tvrdí, že konkrétní záměr s areálem zatím ještě nemá. Chtěl by ale využít infrastrukturu, která na pozemku zůstala. Myšlenku, aby v lokalitě byl znovu les, považuje za nereálnou. „Na třinácti hektarech je vybudováno 27 nadzemních a podzemních staveb, které samozřejmě brání tomu zalesnění a byl by velký problém s jejich odstraněním a uvedením té krajiny do původního stavu. Dá se říct, že ekonomicky je to absolutně nemožná záležitost,“ řekl. Jasno v budoucím využití nemá ani magistrát. „Já si nedovedu představit ani to, že by se tak velká část území, které je v lese, využila pro nějaký velký developerský projekt. Na druhé si prostě myslet, že stačí tam nasázet stromky, je stejně naivní,“ vyjádřil se primátor Martin Novotný. O případném developerském záměru v lokalitě se podle Hnutí Duha poprvé začalo mluvit v roce 2010 v souvislosti s konceptem nového územního plánu. Tehdy se proti němu vyslovil Odbor životního prostředí olomouckého magistrátu i krajského úřadu. Ten ale později svůj názor změnil. Podle Hnutí Duha kraj lživě vykládal stanovisko ministerstva zemědělství a nedokázal svůj postup správně vysvětlit. Krajský úřad ale tvrdí, že postupoval v souladu se zákonem.