Netradiční výstava ukazuje sprejerství v lepším světle

Zlín - Sprejerství není totéž co vandalství, o tom chce přesvědčit netradiční výstava v baru U Pštrosa v centru Zlína. Dva místní sprejeři tam poprvé představují své umění na malířském plátně. Navíc na fotografiích připomínají svá díla vytvořená výhradně na legálních plochách.

„Chtěli jsme lidem představit graffiti i v té jiné formě, než jak je znají z ulic, z posprejovaných domů nebo mostů. Představujeme druhou stranu mince, takovou tu hezčí,“ řekl sprejer Michal Štejdíř. 

Štejdíř přezdívaný Skre a Jaroslav Stočes zvaný Jazzy patří do skupiny výtvarníků SPL Crew. Zkratka SPL znamená Sprejem Pro Lidi. Heslo, které dalo název i této výstavě. Dva třicetiletí vyznavači graffiti zkusili, jak obvyklé techniky a náměty vypadají na malířském plátně.

„Napůl sprej a napůl akryl, je to vlastně afrosamuraj - bojovník, komiksová postava. Podle něj je natočený komiksový seriál, je to zároveň i hra a je to vlastně bojovník. Je to, co my, akorát v graffiti,“ popsal jedno ze svých děl Jaroslav Stočes. 

NO COMMENT: Graffiti na plátně (zdroj: ČT24)

Vernisáž zpestřily také fotografie a unikátní videa mapující uplynulých deset let tvorby. Na venkovních, ale výhradně legálních plochách. „Mě to právě na vyhrazených plochách baví. Nepotřebuju u toho mít adrenalin, já mám ten adrenalin, i když jen maluju. A navíc díky tomu, že lidé kolem mě při práci prochází, tak jsem dostal i nějaké zakázky,“ dodal Štejdíř.

Už podle prvních ohlasů je mohou čekat i díky aktuální výstavě. Potrvá do poloviny února.