Soubor Komorní scény Aréna zkouší inscenaci o Rudolfě Slánské

Soubor Komorní scény Aréna se vrací do temného období padesátých let minulého století, stranických čistek a poprav. Nastudoval hru Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní. Ostravští činoherci ji uvedou v české premiéře. Hra vychází z osudů Josefy Slánské, vdovy po popraveném prvním tajemníkovi Komunistické strany Československa Rudolfu Slánském.

Tomáš Vůjtek čerpal ze vzpomínkové prózy Slánské s názvem Zpráva o mém muži, která vyšla roku 1990. A rovněž vychází z knihy rozhovorů Karla Bartoška Český vězeň.

 „Atmosféru doby ilustrují citace z dobového tisku a tehdejší literatury. V tomto směru mne nejvíce inspirovala kniha Proces s vedením protistátního spickleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským, která vyšla roku 1953,“ uvedl autor.

Nové představení zrežíroval Ivan Krejčí. „Je to příběh ženy, která se po popravě manžela snaží dobrat pravdy, ale odmítá některé věci přijmout. Její vzpomínky jsou tak vlastně obhajobou manžela. Nedokáže opustit ideologii strany a podívat se pravdě do očí,“ řekl režisér Krejčí.

Ač je to látka velmi závažná, ostravský soubor chce vytvořit zábavnou inscenaci. „Bude to, doufáme s naději, jakýsi krutý kabaret dějin skoro brechtovského ražení,“ dodává režisér.

V hlavní roli Josefy Slánské diváci uvidí Alenu Sasínovou-Polarzcykovou. Premiéra bude v sobotu 21. ledna.