V Jeseníkách hrozí pád lavin

Jeseníky - Třetí stupeň lavinového nebezpečí platí v Jeseníkách. Pro lyžaře znamená v pětibodové stupnici značné nebezpečí. Podle horských záchranářů je to nejzrádnější situace. Lidé totiž právě při třetím stupni rizika pád lavin často podceňují a vydávají se do volného terénu.

Je deset hodin ráno. Tým horských záchranářů vyráží na okraj lavinového katastru v oblasti Velkého kotle. Musí reagovat. Hory zasypalo během týdne dalších40 centimetrůsněhu. Vítr nafoukal až dvoumetrové závěje. Pár desítek minut stačí k tomu, aby se záchranáři prokopali dvoumetrovou vrstvou sněhu na zem. Na sněhovém profilu dokážou přečíst riziko. Napoví jim složení sněhu a tvrdost jednotlivých vrstev. Přichází na řadu sněhová pila, teploměry a zápisník. „Při zatížení by se mohla utrhnout ta vrchní vrstva sněhu, což je předpověď na deskové laviny. Pokud by na to někdo najel, skupina snowbordistů nebo lyžařů, tak by mohli utrhnout lavinu,“ varuje lavinový specialista HS Jeseníky Jaroslav Tejnský.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Zůstává trojka a varování pro lyžaře - nepouštět se mimo značené trasy. „Ta situace je pořád stejná, je část lidí, kteří si myslí, že můžou všechno, přeceňují svoje síly a následně se dostávají do situací, kdy jim musíme pomáhat,“ říká náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. S měřením lavin v Jeseníkách, kde je dohromady šest lavinových lokalit, začala horská služba před čtyřiceti lety. Poslední lavinu zapsali v roce 2010. Zasypala mladého skialpinistu, pád laviny nepřežil.

Vydáno pod