Do San Francisca jedině s květinou ve vlasech

Praha/San Francisco – Před pětačtyřiceti lety se na protest proti zákazu LSD sešlo přes dvacet tisíc mladých lidí v parku Golden Gate v americkém San Franciscu. Květinové děti tak o sobě daly hlasitě vědět. Životní styl hnutí hippies založený na revoltě proti tradiční společnosti se rozlil do celého světa, včetně tehdejšího Československa.

Právě San Francisco na západním pobřeží Spojených států, o kterém zpívá Scott McKenzie ve slavné písni, se na konci 60. let stalo kolébkou květinového hnutí. „Motivem rozhodně nebylo jen úsilí o legalizaci drog nebo jejich užívání. Patřila k tomu především kritika soudobých poměrů, soudobé společnosti, její byrokratizace,“ vysvětluje antropolog a spoluautor knihy Vraťte nám vlasy! Filip Pospíšil.

Hippies odmítali válku, silně se například angažovali v protestech proti válečnému konfliktu ve Vietnamu. Propagovali mír, svobodu, přátelství a volnou lásku. Kolem květinového hnutí vyrostla alternativní umělecká sféra, která se nejvýrazněji projevila v hudbě. Ta k hippies neodmyslitelně patřila. Vrcholem byl festival Woodstock, na kterém se v roce 1969 sešlo víc než půl milionu lidí.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Myšlenky hippies zasáhly i tehdejší Československo

Komunistický režim v tehdejším Československu o sympatizantech květinového hnutí kvůli dlouhým vlasům mluvil jako o máničkách. „Setkávalo se to s poměrně silným odporem nejen komunistické strany nebo tehdejších úřadů, ale z velké části i jiných společenských vrstev,“ doplnil Pospíšil. Od roku 1980 se hippie mládež v Československu pravidelně scházela u Lennonovy zdi na pražské Kampě, a to vždy 8. prosince, na výročí atentátu na slavného Brouka.

Vydáno pod