Žhář z masokombinátu byl odhalen

Zlín - Sedmatřicetiletý muž čelí obvinění ze založení požáru masokombinátu Filex v Uherském Brodě v září 2007. Policie po více než čtyřech letech od požáru získala svědectví muže, který na místo činu vezl pachatele žhářského útoku. Společně do areálu masokombinátu přivezli pneumatiky a tlakové láhve s propan-butanem. Svědek pak z místa odjel. Policii řekl, že o skutečných záměrech svého známého neměl tušení.

Výpověď nového svědka v kauze odpovídá podle státního zástupce Romana Kafky zprávě po ohledání místa po požáru i závěrům vyšetřovatele hasičů. „Při založení požáru byly opravdu použity zejména popsané plynové láhve a pneumatiky a jako akcelerant požáru automobilový benzin. Když se muži setkali a předávali si vozidlo, tak se pachatel svému známému svěřil, že objekt zapálil on, a žádal ho, že má o této skutečnosti mlčet,“ uvedl Kafka. 

Tato verze se shoduje také se svědectvím dalšího člověka, který tvrdí, že v den požáru potkal u brány masokombinátu dva muže. Jejich popis skutečně odpovídá obviněnému a jeho známému, který se po letech sám přihlásil policii. Podle státního zástupce byli oba muži již v minulosti trestně stíháni za různorodé prohřešky.

„V případě uznání viny pachateli hrozí trest vězení od osmi do 15 let,“ řekl Kafka. Svědek stojí mimo obžalobu, jelikož o tom, že napomáhá pachateli trestného činu, se měl dozvědět až po jeho uskutečnění.

Požár může mít spojitost i činností Toflova gangu

Kriminalistům se doposud nepodařilo zjistit, z jakého důvodu nebo na čí objednávku obviněný muž objekt zapálil. Žhář přitom podle informací České televize figuruje i v takzvaném brněnském Toflově gangu proslulém únosy a vydíráním podnikatelů. Jestli mu za požár zaplatil majitel řeznictví, to zatím neprozradil.

Spojitost požáru s dluhy firmy státní zástupce nemohl potvrdit, zároveň je ale ani nevyvrátil. Nabízí se totiž hned několik spojitostí. „Sami si odpovězte na to, v čí prospěch to zapálení mohlo být. Kdo mohl mít prospěch ze zničení účetnictví, kdo mohl mít prospěch z vyvolání případné pojistné události,“ tvrdí Kafka.

Zkrachovalé řeznictví
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Firma Filex platila v Uherském Brodě a okolí za vyhlášené řeznictví. Masokombinát vzplál v září roku 2007, požár značně poškodil jeho technologické vybavení za více než 14 milionů korun. Řeznictví se poté ocitlo v konkurzu a jeho majitel Lubomír Frýželka navíc loni v červnu dostal za odhalené rozsáhlé podvody osmiletý nepodmíněný trest. Své dodavatele a společníky v letech 2005 a 2007 připravil celkem o 70 milionů korun.

Vydáno pod