Prostějov zvažuje ukončení spolupráce s firmou, která měřila rychlost aut

Prostějov - Měření rychlosti aut v Prostějově pomocí stálých radarů, které zajišťuje soukromá společnost, zřejmě skončí. Ministerstvo dopravy do Prostějova vzkázalo, že je to nelegální. A navíc systém vykazuje chyby. Rychlost by měl v budoucnu sledovat mobilní radar městské policie.

První stálý radar začal jízdu řidičů v Prostějově sledovat před čtyřmi lety. Dohoda radnice se soukromou firmou zněla – postavte radary a budete mít podíl na vybraných pokutách. Ročně šlo o miliony korun. Počet radarů ve městě narostl na jedenáct. „Požádali jsme ministerstvo dopravy, aby nám dalo definitivní stanovisko, co všechno můžeme nebo nemůžeme v této oblasti realizovat. Odpověď z ministerstva nemáme,“ tvrdí starosta Prostějova Miroslav Pišťák. Vše totiž nasvědčuje tomu, že udělováním pokut za rychlou jízdu město porušovalo zákon o přestupcích. Nikdo nezjišťoval okolnosti přestupků. Navíc s osobními údaji řidičů pracovala soukromá firma. „Radnice si může pronajmout radary, nicméně je musí obsluhovat sama. Pokud někdo chce měřit rychlost, tak to může být jen státní policie, popřípadě městská policie,“ vyjádřil se mluvčí Ministerstva dopravy ČR Martin Novák.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Už více než rok a půl ale radary neukázněné řidiče ve městě nesledují. Kvůli tomu, že systém vykazuje chyby, jsou vypnuty. „Námi nabízený systém je plně v souladu s platnou legislativou. Budeme ale respektovat jakékoli rozhodnutí našeho smluvního partnera,“ řekla mluvčí společnosti Czech Radar Anna Němcová. „Je úkolem městské policie provést analýzu současného stavu. Spočívá v tom, zda bychom měli dostatek časoprostoru věnovat se i ve větším rozsahu dopravě a měření rychlosti,“ uvedl ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy. Starostovi už ale došla trpělivost. Radě města proto na nejbližším zasedání navrhne, aby s firmou smlouvu o provozování radarů vypověděla.