Teplá zima přinesla úspory nejen na posypech. Někde jdou i do milionů

Brno - Teploty nad bodem mrazu a skoro žádný sníh - tak až dosud vypadala zima v Česku. Abnormálně teplé zimní měsíce znamenají značné úspory nejen pro radnice, ale také pro školy, nemocnice a další veřejné instituce. Nejvíce se šetří na posypech, topení i údržbě městské zeleně. Výrazně také ubylo takzvaných „zimních“ úrazů.

Největší úsporu zatím pocítila většina měst především na posypovém materiálu. „Zaměstnanci údržby byli v ulicích tak jako tak, jen místo sněhu odklízeli listí. Pohotovost, kdyby náhodou něco přišlo, museli držet i tak,“ řekla mluvčí Břeclavi Eliška Windová. V Blansku se už úsporu pokoušeli i vyčíslit. Podle starosty Lubomíra Toufara (ČSSD) město v první polovině ledna vydalo na údržbu místních komunikací a chodníků třetinovou částku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Narozdíl od měst, která na úklidové práce a údržbu silnic obvykle zaměstnávají lidi na stálý úvazek, jsou ve velké výhodě ti, kteří si na tyto práce najímají soukromou firmu a platí jí pouze za vykonanou práci. To je případ brněnského dopravního podniku, kterému odpadla spousta starostí s údržbou nástupních ostrůvků. „Za listopad a prosinec 2011 můžeme hovořit o částce kolem jednoho milionu korun,“ uvedla mluvčí DPMB Linda Škrancová.

Zimních úrazů je letos výrazně méně

Suché chodníky znamenají také menší riziko zimních úrazů. Na peněžním odškodnění zraněných se často musejí podílet i města jakožto správci. V Blansku jen na „zimních“ úrazech loni vyplatili 150 tisíc, letos zatím nezaznamenali žádný. Ne všude to ale bude znát na rozpočtu.

„U nás je systém nastaven tak, že firmy, které pro nás provádějí zimní údržbu, jsou povinně pojištěny. Případné finanční plnění jde z jejich pojistek, a tudíž počet úrazů se v našich nákladech neodrazí,“ vysvětlil mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián.

Brněnské komunikace mají zatím sklady plné soli
Zdroj: ČT24

Péče o městskou zeleň bývá v zimě nákladnější

Sucho znepříjemňuje život zemědělcům, kteří mají vážné obavy o letošní úrodu. Naopak správci městské zeleně si teplo pochvalují. „Teplejší zima je pro nás pozitivum, ušetřili jsme díky tomu spoustu peněz za zimní údržbu rostlin, která je v zimě náročnější. Samozřejmě, kdyby tyto teploty trvaly ještě dlouho, mohlo by se stát, že něco začne vykvétat příliš brzy, ale to současné ochlazení přišlo právě včas,“ uvedl ředitel Veřejné zeleně města Brna Josef Kasala. O poškození rostlin proto obavu nemá.

Teplá zima dělá dobře také zvířatům v zoologických zahradách, mnohá tráví více času ve venkovních výbězích. „Náklady na vytápění, to je to, co zoologické zahrady v těchto měsících obecně nejvíce trápí. Výdej energií je letos výrazně nižší. Úspory jdou do desetitisíců korun,“ uvedl chovatel ze ZOO Zlín Pavel Shromáždil.

Sloni ve zlínské zoo
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Méně topí také domácnosti, školy či nemocnice. Brněnská fakultní nemocnice v Bohunicích už podle mluvčí Anny Mrázové za letošní zimu ušetřila dokonce kolem čtyř milionů korun.

Jenomže není radno zapomínat na generacemi prověřené přísloví neříkej hop, dokud nepřeskočíš. Meteorologové hovoří o dlouhodobějším ochlazení, možném přívalu sněhových přeháněk a varují před náledím. Města i mnohé organizace se většinou shodují - určitá úspora je za poslední dva měsíce znát, ale na hodnocení celé zimy je zatím příliš brzy.

Radnice i velké instituce šetří na teplé zimě (zdroj: ČT24)