O zlínský zámek projevilo zájem několik investorů

Zlín - Zlínská radnice stále hledá nové využití zámku v centru města. Památka už brzo osiří, do nových prostor se z ní totiž vystěhují muzeum a galerie. Vedení města před několika měsíci dokonce uspořádalo anketu, ve které se ptalo obyvatel, jak by s historickou památkou naložili. Nejvíce si lidé přáli zachovat v zámku výstavní prostory a obnovit restauraci, která je zavřená od loňského podzimu kvůli vysokému nájemnému. Teď se navíc objevily další možnosti - na radnici se přihlásila spousta investorů.

Většina z investorů projevila zájem právě o znovuotevření stylové zámecké restaurace. Nicméně v okamžiku, kdy se dozvěděli, jaké jsou náklady na její provoz, tak ze svých záměrů postupně ustoupili.

Restaurace ve zlínském zámku byla vyhlášená v celém městě. Kvůli rostoucím nákladům a vysokému nájmu ale její provozovatel městu koncem roku 2010 vypověděl smlouvu. V kuchyni se totiž vaří na elektřině a jen náklady na její provoz se při současných cenách za energie vyšplhaly až k částce kolem 100 tisíc korun měsíčně.

Radnice se předchozímu nájemci sice snažila vycházet vstříc tím, že mu nájem postupně snižovala, ani to ale nepomohlo. „Víc snížit nájem už nebylo možné, protože tím by se město dopustilo nepovolené podpory jednoho podnikatelského subjektu,“ vysvětlil mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Zámek ve Zlíně zůstává bez nájemce
Zdroj: ČT24

S konkrétním projektem přišla také jedna zlínská realitní společnost. „Ta radnici nabídla, že by v zámku mohlo vzniknout centrum pro děti, tedy například dětská kavárna a dětské koutky,“ řekl Dvořák. Do zdárného konce ale zatím nebylo dotaženo žádné jednání.

Výsledky ankety jsou pro nás podstatné, tvrdí radní

Konečné rozhodnutí by podle radnice mělo padnout do konce ledna. Blíže se ke zvažovaným možnostem vedení města vyjadřovat nechtělo. Podle neoficiálních informací by tam mělo být od každého něco, vyjít chce radnice právě z výsledků ankety. Možná tak vyjde vstříc i budoucím novomanželům, kteří se jinak ostýchali uzavřít sňatek v současné obřadní síni na radnici.

Čtyřkřídlý zámek Zlín se nachází v sadech Svobody v centru města. Stojí na místě původní tvrze, která byla přestavěna v 16. století do renesanční podoby. V polovině 18. století dostal zámek současný barokní vzhled. Do svého vlastnictví si jej město odkoupilo v roce 1929 a od 50. let 20. století slouží pro výstavní účely. Muzeum jihovýchodní Moravy tam umístilo například stálou expozici cestovatelů Zigmunda a Hanzelky nebo památník Františka Bartoše.

V zámku finišují poslední výstavy

Kromě restaurace se opustit zámek rozhodly také krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy. „Prostory zámku absolutně nesplňují současné nároky na možnost regulace světelné hladiny, proto jsme se poohlédli po nových prostorách,“ uvedl ředitel galerie Václav Mílek. Z nevyhovujících prostor se budou stěhovat letos v létě.

Expozice Bydlení v baťovském Zlíně je dočasně umístěna na zámku
Zdroj: ČT24

Na přemístění se však instituce pomalu připravují už teď. Například expozice cestovatelů Hanzelky a Zikmunda bude k vidění pouze do konce ledna. Poté se uzavře a návštěvníci ji budou moci vidět až v září ve 14. budově továrního areálu, který se má stát součástí krajského Baťova institutu. Do přestavby budov bývalého závodu Zlín investuje několik set milionů korun.

Co se zlínským zámkem? (zdroj: ČT24)