Senzační výhra nad Kazaní znamená pro Prostějov postup do play-off Ligy mistryň

Prostějov – Prostějovské volejbalistky musely v závěrečném duelu porazit jednoho z favoritů na zisk titulu, Kazaň, a ještě čekat na další příznivé výsledky ve skupině. První úkol splnily, ruského giganta zdolaly 3:1 a připsaly si tak první vítězství v elitní soutěži. Po odehrání zbylých zápasů kola mohou navíc jako nejlepší tým ze čtvrtého místa slavit i postup do vyřazovacích bojů prestižní soutěže.

Pět porážek a ani jediná výhra, taková je bilance volejbalistek Modřanské v základní skupině Ligy mistryň. I přesto ale před zápasem s ruským volejbalovým gigantem existovala ještě teoretická naděje na postup ze skupiny. V prvním vzájemném měření sil na palubovce úřadujících ruských vicemistryň dokázal Prostějov získat dvě sady. Stejný počet setů ale Kazaň ztratila v dalších čtyřech utkáních elitní soutěže a takový výpadek jako proti Hanačkám už nepřipustila. To Modřanská dokázala v pěti dosavadních zápasech získat jen tři sady.

Do rozhodující bitvy vstoupily domácí hráčky bez zbytečného strachu vůči ruským favoritkám a dostaly se do vedení 12:7. Slibný náskok ale postupně ztrácely. V rozhodující chvíli poslal trenér Čada na servis Solange Soaresovou, která úspěšnou šňůrou podání dovedla Prostějov k zisku první sady 25:18.

Druhý set měl podobný průběh jako první dějství. Díky kvalitnímu servisu a úspěšným blokům odskočily Hanačky až na rozdíl osmi bodů. Na prostějovské palubovce mohli diváci pozorovat oba celky, mezi kterými byl v tu chvíli rozdíl nejméně jedné třídy. Ruský tým hledal zbraně na zvrat v několika oddechových časech a proti ztrátě druhého setu byla i nejproduktivnější hráčka Kazaně Jelena Ponomarevová, díky které stáhl ruský favorit náskok na rozdíl čtyř bodů. „Bohužel jsme na poslední zápas ve skupině dorazili v nekompletním složení a nastoupily mladé hráčky, které se snažily, ale na body to prostě nestačilo,“ zhodnotila kapitánka Kazaně Ponomarevová.

Modřanská ale suverénní jízdu za vítězstvím rozhodně nechtěla přerušit a dosáhla i na zisk druhého setu v poměru 25:20. „Klíčovým momentem bylo, že jsme hráli kolektivně, že jsme dobře přihrávali a měli nadstandardní útok, tam byl velký rozdíl,“shrnul kouč Prostějova Čada.

Vstup do třetího dějství ale Rusky nezaspaly a v polovině sady byl stav vyrovnaný 12:12. Pak ale Kazaň odskočila na tříbodový rozdíl, který stabilně udržovala. Prostějovu se podařilo ještě přiblížit na kontaktní bod, pak přišla ale sériie chyb v podání domácích hráček a třetí sadu získal lídr tabulky 25:22.

Kazani nepomohl ani oddechový čas
Zdroj: ČT24

České mistryně ale s nástupem do čtvrtého setu věděly, že jestli chtějí odvrátit hrozbu vyřazení, musí jej vyhrát. To se Modřankám také povedlo, když šanci na zvrat nepřipustily a ziskem sady 25:19 získaly první vítězství v elitní soutěži, které nakonec i díky příznivým výsledkům v ostatních skupinách znamenalo postup mezi nejlepších šestnáct týmů. „Porazit Kazaň je vždycky takovým malým svátkem, i když samozřejmě musíme zmínit i to, že byla oslabená,“ netajil radost z vítězství Čada.

VK Prostějov – Dinamo Kazaň 3:1 (18, 20, -22, 19)

Sestavy a body

VK Prostějov: Horká 11, Hrončeková 7, Popovičová 12, Veliká 14, Monzoniová 8, Smáková 5, libero Chlumská - Soaresová 2. Trenér: Miroslav Čada.

Dinamo Kazaň: Poromareva, Kuzněcova, Beloborodova, Chrzanovskaya, Kurihara, Jelisejeva, libero Ježova – Nikolajeva, Romanova. Trenér: Alexander Perepelkin.

Rozhodčí: Blyaert (Belgie) a Bartolini (Itálie). Čas: 82 minut. Diváci: 1100.