V Divadle Bolka Polívky visí čeští herci v rolích světových filmových hvězd

Brno - Nezvyklá výstava ozdobila foyer Divadla Bolka Polívky. Známí čeští a slovenští umělci se tady na barevných velkoformátových  snímcích změnili v proslulé filmové figury. Tucet nápaditých snímků  zájemce najde také v originálním kalendáři PROMĚNY 2012 Nadace Archa Chantal.

Jeho autoři Petr Kurečka a Marek Škarpa přicházejí už potřetí s charitativním kalendářem, který nese název Proměny a podtitul Biograf. A stejně jako ve dvou předešlých ročnících také letos vyrukovali s neuvěřitelnými proměnami slavných tuzemských tváří. Ve dvou předešlých  ročnících byly v hlavní roli české a slovenské ženské hvězdy, ale letos se duo fotografů zaměřilo na slavné české a slovenské muže.

Vlastně hned v úvodu výstavy narazí příchozí na jedinou výjimku, které si možná ani nevšimne.  Do kolekce jedenácti mužů se dostala zakladatelka Nadace Archa Chantal, herečka a šansoniérka Chantal Poullain, kterou autoři ale proměnili v bytost mužského rodu.  Poullain se totiž v bláznivé proměně stala věhlasným Střihorukým Edwardem.

Kurečka a Škarpa se na svých snímcích snaží o co nejautentičtější proměnu fotografovaného, ale stejně tak důležitá je pro ně atmosféra záběru a do detailu propracované prostředí.  A tak může herec Pavel Liška kupříkladu úspěšně sugerovat divákům, že je téměř originální Jack Sparrow z Pirátů v Karibiku anebo Jiří Bartoška se zase skrývá pod bílým líčidlem v podobě Jokera ze snímku Batman.

Proměna tuzemských herců ve slavné filmové postavy je ve všech dvanácti podobách vcelku velmi zdařilá. Na výstavě fotkám dodávají na exkluzivnosti také honosné zlaté rámy, ve kterých jsou tyto hravé, ale originální záběry zasazeny.  Do filmových proměn přijali dále pozvání Tomáš Hanák, Jan Kraus, Jiří Lábus, Milan Lasica, Petr Nárožný, Bolek Polívka, Viktor Preiss, Matěj Ruppert a Jiří Schmitzer.

Součástí výstavy v divadle Bolka Polívky je také ohlédnutí za předchozími ročníky kalendáře PROMĚNY, které vznikly pro roky 2010 a 2011 a jejichž hlavními aktérkami byly slavné české a slovenské ženy. Před divadelním představením se tak zájemci mohou bavit neuvěřitelnými proměnami Lucie Bílé, Dany Batulkové, Haliny Pawlowské, Marthy Issové, Lenky Dusilové, Evy Pilarové, Tonyi Graves, legendární Vlasty Chramostové a dvou zahraničních hvězd - Adely Banášové a Szidi Tobias. První ročník PROMĚN zase dokumentují  fotografie, na kterých zazářily Marta Kubišová, Květa Fialová, Bára Basiková, Věra Chytilová, Monika Načeva, Bára Hrzánová, Jana Krausová, Naďa Konvalinková, Anna Polívková, Zuzana Bydžovská, Chantal Poullain a Ester Kočičková.

Oba fotografové  se společně věnují tvorbě fotografických projektů. Připravili kupříkladu dva cykly portrétů METAMORPHOSIS PÍSEK pro filmový festival Nad řekou v Písku. V barevných fotografiích z jejich cyklu Proměny tak známé brněnské divadlo získalo nejen originální kolekci, ale také nápaditou výzdobu interiéru, která právě tady rezonuje mnohem více než v normální výstavní síni či galerii.