Trojanovice podezřívají krajské úředníky z podpory těžařů

Trojanovice - Další spor v boji o osud dolu Frenštát. Obec Trojanovice si stěžuje na postup úředníků Odboru životního prostředí krajského úřadu. Ti v listopadu souhlasili s průzkumnou ražbou na dole Frenštát. Trojanovice tvrdí, že rozhodnutí postrádá argumenty a hejtmanství jej navíc nemělo vůbec vydat. Kraj obvinění odmítá.

Krajští úředníci vydali špatně zdůvodněné vyjádření, které jde na ruku těžařům, tvrdí Trojanovice. Krajští úředníci se brání - splnili jsme všechny povinnosti a souhlas s průzkumnou ražbou je správný a zákonný. Před rokem podaly Trojanovice podnět ke zbourání 50 staveb v areálu dolu, kterým propadlo kolaudační povolení. V létě OKD oznámilo záměr zahájit průzkumnou ražbu. Stavební úřad ve Frenštátě poté rozhodl o demolici sporných staveb. Proti tomu se těžaři odvolali. Ve stejné době Trojanovice a Frenštát zažalovaly úředníky ostravského báňského úřadu kvůli údajnému nadržování OKD. Těžaři mezitím zjišťovali stanoviska úřadů k prozkoumání ložiska. Zatímco krajský úřad s průzkumnou ražbou souhlasí, Správa chráněné krajinné oblasti Beskydy je jednoznačně proti. Trojanovice a státní ochránci přírody navíc tvrdí, že kraj zřejmě překročil svoje pravomoci.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Trojanovice se také obávají, že by kraj mohl postupovat stejně a těžařům opět vyjít vstříc. OKD se podle starosty Trojanovic Jiřího Novotného obesíláním úřadů navíc snaží zbavit slibu, že pro průzkum ložiska vypracuje studii o vlivu na životní prostředí. „Pokud chceme pokračovat v procesu EIA, tak musíme podle zákona ty naše dokumenty, které máme zpracované, doplnit o vyjádření dalších orgánů,“ tvrdí ale mluvčí OKD Vladislav Sobol. Na klíčové rozhodnutí o osudu propadlých staveb má kraj čas do konce ledna. Žalobou na státní úředníky se policie zabývá, k výslechu předvolala starosty Trojanovic a Frenštátu.